IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В националното хранилище няма да влизат ядрени отпадъци от други страни

На този етап са осигурени около 72 млн. евро, като строителната дейност ще приключи през 2021 г.

11:59 | 19.11.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първият етап от изграждането на националното хранилище за радиоактивни отпадъци (РАО) ще приключи през 2021 г., като този процес включва строежа на инфраструктурата и първата платформа за погребване на материалите, съобщават от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" по време на дискусия по случай 15-годишнината от основаването на дружеството.

Структурата ще съхранява преработени и обезопасени РАО единствено от територията на България, като от предприятието подчертават, че обектът ще бъде затворен за високоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, както и за преработени и обезопасени отпадъчни материали от други страни.

В хранилището ще се отвеждат ниско и средноактивни РАО от работата по извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и ниско и средноактивни РАО от дейността на нови ядрени мощности плюс такива, идващи от промишлеността, медицината и бита.

Хранилището ще бъде ситуирано в двукилометровата зона за достъп на АЕЦ "Козлодуй", в землището на с. Хърлец, община Козлодуй. 

Първата платформа за погребване на РАО ще се състои от 22 клетки с общ капацитет 6336 стоманобетонни контейнера с отпадъци.

Според Николай Грозев от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) съществуват няколко модела за погребване на РАО - траншейно погребване, каквото ще бъде използвано в националното хранилище; сондажно погребване и геоложко погребване.

По думите на Ира Стефанова, представител на ДП РАО, в националното хранилище ще бъдат отвеждани само отпадъци от категория 2а, с време на разпад от по няколко стотин години.

За първия етап от изграждането на хранилището са осигурени 71,82 млн. евро от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Строежът на Националното хранилище е залегнало в актуализираната Национална стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивните отпадъци до 2030 г. И представлява ангажимент на българското правителство пред Европейската комисия (ЕК).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
forexar
преди 4 години
Oooo РАДОСТ! Имаме си ядрени *** и ще си ги трупаме на все по-големи купчини!!Да живее "мирния атом" Да живее ядрената ***. Искаме Белене. Искаме още яден ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Националното хранилище изобщо не трябва да съществува изобщо и България има договори с руснаците за отвеждане и съхранение на отработеното ядрено гориво, но явно някоя еврогей-гербава тиква е решила да изпълнява някое безумията на еврогейзеркомисията начело с неудачната немска гинеколожка... Докога ще търпим тази п***асмина на власт??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
и туканка понеже си траят по стара традиция властите ... за обща култура , какво струва едно извеждане от експлоатация на два реактора на сходна икономика на българската :https://***.power-technology.com/projects/ignalina-nuclear-power-plant-decommissioning/а ние имаме 7 - седем - реактора ... 6 в козлодуй + 1 в софийско експериментален ИРТ-2000 ... мдааа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
мдааа ... друго нещо си е евтиния ядрен ток :))) ... що не е калкулирано това в цената , а ще ни го взимат индиректно от данъците :))) ... нъл беше евтин тока от аец-ъ ... хранилището дето са ще строи е само първата част , да не вземе некой да помисли , че ще е окончателно ... ще работи поне 300 години , щото за толкова трябва ниско радиоактивните отпадъци да стават безопасни от иначе безопасната ядрена енергия . тази конструкция е предвидено да работи безпроблемно 60 години , после ще се предаде на съответните органи :))) ... демек за неразбралите , след 60 години ще взимат пари от децата ни , дали през тока или през данъците , за ремонт/дострояване/ново строителство нова площадка за ниско радиоактивните отпадъци , щото някой е искал евтин ток по наше време :))) ... чакай само да видите сметката за отработеното гориво . това сега е само началото ...беляНЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още