IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете избира посредници за заеми с гаранция за иновации и енергийна ефективност

Целевите кредити за проекти на фирмите от почти всички сектори на икономиката ще достигнат 700 млн. лева

12:18 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фонд на фондовете започна процедура за възлагане на обществена поръчка „Портфейлна гаранция с таван на загубите“. Средствата са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Целта на процедурата е да се изберат финансови институции, на които да бъде предоставена частична гаранция при отпускане на нови, целеви кредити на българските предприятия за близо 700 млн. лева, уточниха от дружеството Фонд мениджър на финансови инструменти в България.

Фонд на фондовете предлага покритие до 80% от риска по всеки заем, срещу което кредиторът ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията.

Средствата ще са насочени както към малки и средни предприятия, така и към големи фирми от почти всички сектори на икономиката, с акцент върху две стратегически за страната направления – енергийна ефективност и иновации. Около 60% от ресурса ще бъде предназначен за кредити за енергийна ефективност, а малко над 40% за иновации.

За да се обхване максимално ефективно финансовия сектор в страната, гаранцията е разделена на 14 различни обособени позиции.

По първото направление ще се подпомогнат фирми, които да осъществят важни за тях проекти, свързани с повишаване на енергийната им ефективност, установени с енергиен одит. За 161 микро, малки и средни предприятия, които първи се включат в схемата, ще бъдат осигурени и безвъзмездни средства  за извършването на одита. Заемите, предоставени по това направление, биха могли да достигнат и надвишат 400 млн. лева.

Останалата част от ресурса ще гарантира проекти, свързани с развитието и въвеждането на иновации от бизнеса. Тези проекти могат да са за реализирането на идеи в сферите на информационните и комуникационни технологии, в био, нано и чистите технологии, мехатрониката, креативни индустрии и др. Финансирането по тази линия може да достигне приблизително 300 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още