IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плашеща ли е липсата на пазарен страх?

Инвеститорите на Уолстрийт продават на късо волатилността, но това може да им струва скъпо

14:47 | 21.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Индексът на най-големите компании в САЩ S&P 500 затвори на рекордно високо ниво на 15 ноември, точно както направи и през шестте седмици преди това. Въпреки многото политически сътресения по света, цените леко се покачват и много хора очакват те да продължат да вървят нагоре, пише Филип Стафърд за Financial Times.

Индексът на волатилността Vix - мярка за очакваните колебания в S&P 500 през следващите 30 дни - се понижи до 12,78 пункта, недалеч от най-ниските си нива за годината и доста под 30-годишната средна стойност от около 19.

По-важното е, че хедж фондовете изглеждат уверени, че това пазарно спокойствие ще продължи. Те продават на късо рекордните 204 000 фючърсни договори върху Vix, показват данни на американската комисия за търговия със стокови фючърси, публикувани в края на миналата седмица.

Питър Гарнри, ръководител на стратегиите за акции в Saxo Bank, изтъква, че съществуват технически фактори, тъй като инвеститорите гледат да превъртят позициите си, след като датата на изтичане на поредица от договори наближава през следващите седмици.

Това, обаче, е опасна търговия. Да продаваш на късо волатилността, което представлява продажба на застраховка срещу пазарни сътресения на други инвеститори, се оказа скъпо в миналото. През последните пет години честите дъна на Vix бяха прекъсвани от резки, макар и кратки, скокове.

 „Ясно е, че настоящият наклон на кривата на Vix привлича много спекуланти, но тези сделки винаги идват с риска от бурно движение нагоре”, посочва Гарнри.

Той отбелязва, че през февруари 2018 г., например, няколко борсово търгувани продукта, които систематично залагат срещу волатилността, се сринаха, усилвайки пазарните сътресения. S&P 500 загуби над 10 на сто от пика си през януари при една от най-резките корекции на пазара на акции в САЩ в историята.

Да, има причини да бъдем спокойни в момента. Инвеститорите са привлечени от акциите, отчасти защото доходността на облигациите е толкова ниска. 10-годишните американски ДЦК носят под 2 на сто. Последното месечно проучване на Bank of America Merrill Lynch от миналата седмица показва, че фонд мениджърите изоставят мечите залози и трупат акции, тъй като песимизмът относно световната икономика избледнява.

Имаше доста периоди, като през 2013, 2014 и 2017 г., когато натрупването на нетни къси позиции върху Vix не беше последвано от рязка пазарна разпродажба.

Залозите за трайно спокойствие на пазара сами по себе си не са причина за притеснение. „Големите корекции на фондовите борси обикновено са причина за, а не симптом на увеличената волатилност“, казва Хуберт де Барочес, икономист от Capital Economics в Лондон.

Много ниският Vix, обаче, би могъл да е знак, че инвеститорите стават самодоволни. Февруари 2018 г. показа, че обръщането на пазара може да бъдат бързо и брутално. Глобалният растеж все още е крехък, както и отношенията между САЩ и Китай. Малка застраховка срещу резки движения може би е разумна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още