IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

99% от селското стопанство у нас е зависимо от евросубсидиите

Времето на директните плащания обаче изтича, предупреди Димитър Герджиков

19:09 | 20.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Селското стопанство е секторът от българската икономика с най-силна зависимост от европейско финансиране. 99% от сектора разчита на евросубсидиите, каза Димитър Герджиков, началник на отдел „Бизнес развитие“ в Пощенска банка, по време на форума „Агробизнес 2020“, организиран от Клуб Investor.

Плащанията на декар обаче стават по-ниски и с повече изисквания, а времето на директните плащания изтича. Изчисления на Пощенска банка сочат, че 1 лв. повече субсидии води до повишаване на рентите с 80 стотинки.Анализ на зърнопроизводството през 2018 г., който взема предвид производствените разходи и рентите, от една страна, и пазарните доходи и субсидията, от друга, показва, че зърнопроизводителите едва са успели да излязат на печалба.

В момента земеделието преминава през период на ниски цени на суровините, а това се случва на фона на политическа и икономическа несигурност в Европа заради търговските войни, Brexit и дългови проблеми на страни от региона като Италия.

За да гарантират стабилността на доходите на стопанството си земеделците имат два варианта – да повишат продажните цени (което обаче е невъзможно при зърното, защото то е борсово търгувана стока), качеството или добива и да преминат към отглеждането на други култури или да оптимизират разходите за стопанството, свързани с рентата, торове, препарати и гориво. По-широкото прилагане на прецизно земеделие също би било от полза за земеделските стопани.

Според Герджиков страната ни има неизползван потенциал за дългосрочен растеж, който може да бъде оползотворен чрез трансформация на структурата на икономиката с инвестиции в дейности с висока производителност и задълбочаване на интеграцията в европейската и световната икономика.

По време на форума „Агробизнес 2020“ в началото на седмицата експерти обсъдиха промените в новата Обща селскостопанска политика на ЕС и ползите от дигитализирането на земеделието и внедряването на нови технологии и иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още