IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на „София Комерс-Заложни къщи“ АД ще гласуват за шестмесечен дивидент

Той ще бъде половината от обещания за привилегированите акции и 0,2 лв. на всяка обикновена акция

09:47 | 21.11.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;София комерс &ndash; Заложни къщи&ldquo; АД</em></p>

Снимка: „София комерс – Заложни къщи“ АД

Акционерите на „София Комерс – Заложни къщи“ АД ще гласуват за шестмесечен дивидент по обикновените и по привилегированите акции на извънредно годишно общо събрание на акционерите, свикано за 20 декември 2019 г. в гр. София. Поканата е обявена чрез „БФБ“ АД.

Предлага се по привилегированите акции да бъдат разпределени по 0,3 лв. на акция или 6% от емисионната стойност. Общо това са 60 346,2 лв. и са половината от годишните 12% или 0,6 лв.

При обикновените акции се предлага брутен дивидент от 0,2 лв. на ценна книга или общо 434 463 лв. Дивидентите следва да се изплатят в срок от 60 дни от гласуването.

Общата сума за дивидент е 494 809,2 лв. Това е 72% от печалбата за полугодието на 2019 г., възлязла на 688 хил. лв. Печалбата намалява с 2,27% на годишна база спрямо 704 хил. лв. за същия период на 2018 г., но печалбата на акция е повече, защото тогава обикновените акции са били 2,4 млн. броя, а сега са с 8,75% по-малко поради обезсилване на обратно изкупени акции.

Акциите на „София комерс – Заложни къщи“ АД са едни от най-силно представящите се на родната борса в последните 12 месеца като поскъпват със 77,14% за периода до 6,2 лв. за акция. Повишението е още по-голямо, защото е разпределен и брутен дивидент от 0,35 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.
 

Свързани компании:

София Комерс-Заложни къщи АД - привилегировани акции(SCOP)

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Жабокът е щедър и могъщ !!!! Който нагувичил жаби - нагувичил... за останалите още не е късно, дори при тия цени на акция дивидентната сгода е повече от добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още