IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как мениджърите се обогатяват за сметка на акционерите

Програмите за емитиране и обратно изкупуване на акции са скрит трансфер на богатство

11:09 | 28.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

В покера банката задържа известна част от всяко залагане. Обикновено това са няколко долара на ръка - едва забележимо, със сигурност не и за начинаещ играч, пише за Financial Times Бен Хънт, главен инвестиционен директор на Second Foundation Partners.

Но какво ще стане, ако банката започне да взема 10 на сто от всяко залагане? Бихте ли забелязали тогава? Какво ще кажете за 20 на сто? Ами за 70 на сто?

Именно това правят много големи публични компании днес, като задържат за себе си между 10 и 70 процента от обратно изкупуените акции. Под мотото „връщане на акционерния капитал“ стотици милиарди долари могат да бъдат отклонени от акционерите към корпоративното ръководство.

Това е проблемът с агентството, класическа главоблъсканица в икономиката, при който агентите на акционерите - корпоративното ръководство - намират начини да се обогатят за сметка на акционерите чрез надхитряне на системата.

Това последно въплъщение на проблема с агентството работи чрез мащабни програми за емитиране на акции, маскирани от още по-големи програми за обратно изкупуване.

Когато една компания издава нови акции на служителите с едната ръка (на ниска цена) и изкупува обратно тези акции на пазара с другата (на по-висока цена), тази разлика в цената, умножена по броя на търгуваните акции, е равна на стойността, която изобщо не достига до акционерите. Тя изцяло се насочва към получателите на новите акции.

Тази стойност се губи за акционерите и се изземва от служителите независимо дали новите им акции се продават обратно на компанията при операция за обратно изкупуване на пазара. Това е счетоводно тъждество. Както привържениците на обратното изкупуване обичат да казва, това е просто математика.

Вземете Microsoft, която разтръби голяма програма за обратно изкупуване на акции с прогнозата си за печалбата в края на годината. През предходните 12 месеца компанията „върна капитал на акционерите“, като изхарчи 16,8 млрд. долара за обратно изкупуване на 150 милиона обикновени акции на пазара. Звучи страхотно, нали?

Но същата компания е издала 116 милиона нови акции на служителите си през същите тези 12 месеца в резултат на упражняване на техните опции или получено възнаграждение във вид на ценни книжа.

Компанията получава известно количество пари от служителите си, тъй като тези опции се упражняват, а възнаграждението във вид на акции се осребрява (около 1,1 милиарда долара в този случай), но очевидно тези нови акции се емитират на служителите на драстично по-ниска средна цена от тази по обратното изкупуване през същата година.

Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Не намирам нищо лошо - нали от тези служители и менажери съществува тази корпорация. Иначе ще се превърне в една фирмичка от село Каменци, където шефа - облечен с анцуг - грухти по цял ден и вилнее със стария джип из селото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Пазарът е отворен за всички.Когато акционерите(с право на глас) подозират, че са мамени от ръководния си състав(мениджъри по новому), може да го сменят по всяко време. Т.е. първо трябва да има събрание и т.н.Отделно имат възможност и да ги съдят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Това, че ми изтриха коментара ме изпълва не със злоба, а с гордост! Знаете, че тук се толерират откровено обидни, фашистки и расистки коментари. Но моят е успял да шокира админите повече от тях. В днешни дни не е лесно да шокираш някого. Затова сега съм толкова щастлив. За което съм благодарен на целия екип на Investor!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Аз не съм против богатите, а против евтините пари/кредит. Няма нищо нередно някой да забогатее продавайки продукти или услуги, които са подобрили живота на останалите, но отнася за една много малка група от днешните богати т.е за богати като Бил Гейтс или *** Кук. Проблемът обаче, че основният механизъм за забогатяване не е иновацията, а спекулацията с най-различни активи като акции и имоти най-вече. Втората група богати са тези, които не произвеждат нищо и не подобряват живота никому и дори обратното влошават живота на огромни групи хора чрез балоните, които създават... Такива непродуктивни богати не трябва съществуват въобще т.е. хора като Джейми Даймън, Уорън Бъфет, Рей Далио, Лойд Бланкфайн, Стийв Манучин, Бил Грос, Доналд Тръмп, Майкъл Блумбърг и списъка на подобен вид пазаразити банкери/спекуланти е наистина огромен и те са огромното мнозинство от днешния елит... Докато такива хора доминират системата икономиката ще още по-зле от сега и бунтовете подобни на жълтите жилетки ще са реално навсякъде... Системата не работи защото не възнаграждава труда, иновацията, а спекулацията и няма това няма да се промени докато не се премахнат инфлационните пари, без значение дали хартиени или електронни или други защото от тях идва всяко зло във всяка икономика от преди 2000 години та до днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Напълно съм съгласен, само да допълня че по тази схема се спестяват огромни суми от данъци, понеже така се отплащат на топ менажерите си без да плащат на държавата никакви или почти никакви данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
"Как мениджърите се обогатяват за сметка на акционерите"Този извод е повърхностен. Въпросът тук трябваше да бъде "Как акционерите се обогатяват за сметка на работещите на заплата, спестителите и пенсионерите" защото надуването цените акциите е възможно заради заради ултра-евтините заеми предоставяни от централните банки т.е централните банки са единствения виновник за този трансфер на богатство от всички към най-богатите 0.1%, а последните реално притежават поне 2/3 от всички акции. Сега най-богатите са измислили механизма "обратно изкупуване на акции" с дел да делистнат най-големите предприятия и да присвоят цялата им бъдеща печалба за себе си и да възстановят средновековния феодализъм... Кой може да ги обвини за това те имат на разположение безплатни пари за тази цел. И всичко това е благодарение на менталните инвалиди последователи на теориите на кейнс най-вече вярващите че потреблението било движело икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още