IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще създадат ли цифровите валути самостоятелност на централните банки?

Криптовалутите могат да създадат нови съюзи в международните отношения, прогнозира Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“

12:49 | 22.11.19 г.
Ще създадат ли цифровите валути самостоятелност на централните банки?

Според него централните банки в западния свят няма да поемат по този път, което обаче би могло да се случи в Китай.

Блокчейн технологията може да позволи на Китайската централна банка да създаде своя собствена криптовалута. Една такава стъпка би подтикнала САЩ и Европа също да се замислят“, смята Владислав Драмалиев.

По думите му създаването на криптовалута би позволило на Пекин да се бори по-добре с корупцията, да повиши събираемостта на данъците, както и да упражнява много по-висок контрол върху икономиката, тъй като по този начин ще се знае кой за какво плаща пари.

„Опитът на Китай за създаване на криптовалута цели запазване на суверенитет на международно ниво и избягване от SWIFT системата, която е главно контролирана от САЩ“, посочи експертът.

Драмалиев отбеляза, че китайската криптовалута е изражение на новата финансова система, която се създава, каквато е и инициативата на Facebook за дигиталната валута Libra.

„Ако Китай въведе своя криптовалута, американците биха се замислили дали да парират опитите на Facebook за Libra, или да ги подкрепят“, коментира той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още