IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания засили главоболието на ЕС с отказа си да посочи представител в ЕК

По този начин Комисията е застрашена от съдебни дела при всяко решение, което бъде взето от новия ѝ кабинет

17:06 | 22.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно). Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) се опитва да даде зелена светлина за започване на работа на своята изпълнителна власт под ръководство на новия ѝ председател, бившият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, на 1 декември, но блокът е изправен пред правни рискове, след като Великобритания отказа да посочи свой представител за Европейската комисия (ЕК), пише Euractiv.

Фон дер Лайен очаква да получи окончателно потвърждение за състава на новия кабинет на Комисията в Европейския парламент на 27 ноември. Ако спечели вота, както се очаква, тя ще стартира своя петгодишен мандат в Брюксел на 1 декември.

ЕК разполага с широки правомощия, които включват предлагане на политики за всичко - от миграцията до изменението на климата, регулира бюджетите на държавите членки, както и договарянето на глобалните търговски сделки. Обикновено кабинетът ѝ се състои от по един представител от всяка от 28-те държави членки на ЕС. 

Великобритания обаче отказа да посочи свои представител за изпълнителната власт на блока, тъй като планира окончателно да напусне ЕС на 31 януари, като тези планове все пак зависят от успеха на консерваторите на премиера Борис Джонсън на предсрочните парламентарни избори, предвидени за 12 декември.

ЕС приложи натиск срещу Обединеното кралство и дори заведе дело срещу него.

Правният риск за блока се състои в това, че всички решения, взето от новата ЕК, могат да бъдат оспорени в съда.

„Разводът“ между Великобритания и ЕС вече беше отлаган три път след първоначално определения краен срок през март 2018 г. на фона на липсата на каквато и да е ясна визия на британския парламент за конкретен изход.

ЕК също така действа и като надзирател на условията на конкуренция в ЕС и всички решения за сливания и придобивания, които тя взима, сега ще могат да бъдат оспорвани в съда.

До края на днешния ден Великобритания трябва да отговори на сегашната ЕК относно т.нар. процедура за нарушение, инициирана от Брюксел срещи Лондон.

Малцина обаче очакват Кралството да предприеме някакви действия, имайки се предвид неговите собствени правила, според които правителството не трябва да представя свои кандидати на международно ниво, в това число и ЕС, п овреме на предизборна кампания и преди обособяването на ново правителство след изборите.

Останалите 27 страни от блока се подготвят за решение, което ще подчертае законността на формирането на новата ЕК без присъствието на Великобритания.

Това решение ще бъде обсъдено в Брюксел днес и предстои да бъде одобрен от министрите в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
The show must go on...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
evtimvz
преди 4 години
Англетата искат да бъдат изгонени, за да се оправдават, че не са те виновните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още