IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

U2 са събрали над 1 млрд. долара от турнета през последното десетилетие

В топ три попадат още Rolling Stones и Ед Шийран

22:29 | 22.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

U2 са най-успешните музиканти за десетилетието от гледна точка на приходи от турнетата им, сочат данни на Pollstar, цитирани от списание Variety.

Ирландските рокаджии са спечелили над 1 млрд. долара – 1,038,104,132 млрд. долара, за да сме точни, въпреки че приходите им вероятно ще нараснат, тъй като в момента групата изнася концерти в Австралия, Нова Зеландия и Азия в рамките на турнето си Joshua Tree 2019.

Далеч на второ място са Rolling Stones с над 929 млн. долара, а Ед Шийран е трети с над 922 млн. долара. В топ пет попадат още Тейлър Суифт с приходи от над 899 млн. долара от продажба на билети за концерти от турнетата й и Бионсе с 857 млн. долара.

Десетката се допълва от Бон Джоуви с 836 млн. долара, Пол Макартни с 813 млн. долара, Coldplay със 731 млн. долара, Брус Спрингстийн и неговата The E Street Band със 729 млн. долара и Роджър Уотърс със 702 млн. долара.

В същото време подразделението на Pollstar VenuesNow публикува списък с най-доходоносните места за концерти на десетилетието. Класацията се оглавява от О2 Arena в Лондон с близо 15,6 млн. продадени билета, следвана от Radio City Music Hall в Ню Йорк с 13,7 млн. и Auditorio Nacional в Мексико Сити с 13,2 млн. В десетката попадат още зали от САЩ, Мексико, Великобритания, Германия, Канада и Ирландия.

„През настоящото десетилетие индустрията на забавленията на живо преживя забележителен ренесанс, възкръсвайки от големия срив през 2009-2010 г., за да постигне безпрецедентни нива на успех в бокс офиса“, коментира Рей Уадъл, ръководител на отдела за медии и конференции в компанията-майка на Pollstar и Venues Now, Oak View Group.

„Артистите и местата в класациите показват каква е формулата на успеха в забавленията на живо независимо от десетилетието – да даваш на почитателите това, което искат“, допълва той.

„Между 2010 и 2019 г. индустрията на концертите на живо постигна двуцифрен ръст, включително по отношение на средните брутни приходи на концерт от Top 100 Worldwide Tour Chart, които са скочили с главозамайващите 87%“, допълва Анди Генслер, главен редактор на двете издания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още