IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отделя 3,5 млрд. евро за стартъпи в иновационната Долина на смъртта

Основен фокус ще са т. нар. „дълбоки“ технологични отрасли – промишленост, биотехнологии, технологии в здравеопазването и изкуствен интелект

08:52 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз планира да създаде фонд в размер на 3,5 млрд. евро, с който ще инвестира в технологии в начален етап на развитие в опит да даде тласък на иновациите в блока и да се противопостави на доминацията на САЩ и Китай.

Традиционните компании за рисков капитал често избягват скъпоструващия и рискован сектор, където са необходими много проучвания, за да се превърне научното откритие в приложим продукт, посочва Жан-Ерик Паке, генералният директор на Европейския съюз за изследванията и иновациите, цитиран от Bloomberg.

Това е „популярната иновационна Долина на смъртта“, заяви той в интервю по време на технологична конференция в Хелзинки.

Основна цел на фонда е да затвори тази пропаст във финансирането, осигурявайки финансиране на стартъпи предимно в т. нар. „дълбоки“ технологични отрасли – промишленост, биотехнологии, технологии в здравеопазването и изкуствен интелект, допълни още той.

Официално фондът ще започне да действа през 2021 г. и ще се управлява от Европейския съвет за иновации. Все още има възможност окончателният му размер да се промени, като той ще зависи от споразуменията за бъдещия бюджет на блока между страните членки.

В момента ЕС предоставя средства на технологични компании чрез грантове от Европейската комисия и чрез Европейския инвестиционен фонд, който обаче не може да поема по-значителни инвестиционни рискове.

Рисковият капитал в Европейския съюз отбеляза ръст на фона на ставащите все по-големи технологични компании на континента, както и заради търговската война между САЩ и Китай, която накара инвеститорите да потърсят алтернативи на двата технологични центъра. Капиталът, инвестиран в европейски компании през тази година, нарасна до 34,3 млрд. долара от 15,3 млрд. долара през 2015 г., показва доклад, публикуван тази седмица от компанията за рисков капитал Atomico.

Пилотната фаза на фонда стартира това лято със сумата от 600 млн. евро, за да провери апетита на инвеститорите. Тепърва предстои да бъде решено в какво ще инвестира до края на годината, като възможният избор е между 50 и 100 проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още