IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Водородът ще има основна роля в изпълнението на целите на ЕС за климата

Газопроводните мрежи в Европа могат да бъдат използвани за пренос на водород, посочи временният председател на ЕК

16:34 | 25.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Франс Тимерманс, който временно замества Жан-Клод Юнкер на председателския пост на Европейската комисия (ЕК), получи тържествени овации заради Зелената сделка по време на форум в Брюксел, след като заяви, че водородът ще играе ключова роля в усилията на Европа да постигне целите си в областта на климата, съобщава Euractiv.

Потенциалът на водородната енергия да трансформира енергийния пейзаж на Европа се превърна в една от най-вълнуващите области на енергийната политика на Европейския съюз (ЕС) през последната година.

Миналата седмица холандецът, който успя да убеди в своите виждания относно зеленото бъдеще на Стария континент представителите на Европейския парламент, държа реч по време на форум за горивни клетки и водород в Брюксел в четвъртък (21 ноември).

„Европа е има лека преднина по отношение на чистия водород“, посочи Тимерманс пред представители на индустрията, занимаваща се с водородни технологии. „Защо да не увеличим преднината на едно от нещата, което би могло да бъде едно от най-важните в енергийния преход?“, подчерта холандецът.

Той акцентира върху наличието на подходяща инфраструктура за развитието на водородните технологии, която в Европа е изградена за пренос на природен газ. 

Според Тимерманс основният проблем при слънчевата и вятърната енергия е, че тези технологии се нуждаят от инфраструктура, за да работят.

„Нуждаем се от електроразпределителни мрежи. И именно това е недостатъкът“, подчертава първият заместник-председател на новия кабинет на ЕК.

В момента редица бюрократични препятствия пречат на водорода да навлезе в енергетиката на Европа с по-бърз темп, добави още Тимерманс.

„Първото ми обещание е, че ще се погрижа да ускорим всички процеси, за да работим по въпроса“, заяви той, добавяйки: „Най-важното обаче е, че ни помагате да намерим начини да постигнем сравнително бързо успехи“.

Водородът, който може да се добива от производство на електроенергия и газ, се очаква да играе централна роля в предстоящия пакет за декарбонизация на изпълнителния орган на ЕС, който се очаква да бъде реализиран през 2020 или 2021 година.

По време на манифест в Загреб през миналата седмица Европейската народна партия (ЕНП), която тогава избра за свой нов председател полякът и председател на Европейския съвет Доналд Туск, прие резолюция за климата, където ясно изразява своята подкрепа за водорода, произведен чрез преработка на природен газ, в комбинация с улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Особено внимание се отделя на производството на т.нар. „зелен водород“, който се получава чрез електролиза при вятърната и слънчевата енергия.

И все пак Тимерманс посочи, че водородът ще има важна роля в прехода към чиста енергия, но няма да бъде онази „магическа пръчка“, с която ще реши проблемът с климатичните промени и замърсяването на въздуха.

Очаква се ЕК да възприеме своята „зелена сделка“ на 11 декември, с което ще бъде определена посоката на ЕС за постигане на целите, поставени от Парижкото споразумение за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Вярно Моабет да става. Ако се откажем от изкопаемите горива, няма да ни достига енергия в нито един момент от денонощието - ама за абсолютно нищо - а вие се чудите как да съхранявате. Все едно някое злочесто дядо с 220 лв пенсия да си прави сметката как да пести по една бимберица на месец.Зелков - предлагаш да изсечем горите и да покрием и плодородните полета с черни плочки ли? А тогава какво ще ядем? Или предлагаш да използваме петролът, за да правим от него синтетическа храна? За 15 години бяха профукани 2.5 ГБ зеленички за нищо. А ефектът от натрупаните парникови газове би трябвало да е само в едната посока - не и в двете. Преди 2 години още като ви казвах какво ще се случи с нарушаване на циркулацията на океанските въздушни маси над Европа, вие се смеехте, ама на хората в западната част на континентът изобщо не им е смешно. А Мидичката знам че инвестира във ВЕИ. Компания с близо 400 МБ оборот, инвестира по 1 МБ в тия простотии, за да не я тормозят екоидиoтите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Local_Person
преди 4 години
Водорода ще изпусне Веднага щом Тесла отвори завода в Германия и пусне Семи и модел Y в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 4 години
Съмнявам се да е толкова лесно водорода да се пренася по съществуващата структура. В такъв случай и съществуващите коли на газ биха могли да минат на водород. Един от големите проблеми с водорода е че изтича и от херметично запечатани съдове. Молекулите успяват да намерят път навън винаги.Съхранението на енергията произведена през деня и ползване през нощта е възможно по няколко начина. Превръщането в потенциална енергия. Два водни басейна с различна надморска височина. При излишък на енергия водата се изпомпва в горнищт басейн. При недостатък работи като обикновен ВЕЦ. Превръщането в химична енергия. Зареждаме акумулатори и после ги разреждаме. Разлагаме водата на кислород и водород. Съхраняваме водорода и в последствие го горим за да получим енергия. От трите варианта само първият е оправдан икономически. Вторият е реализиран в Австралия с големи акумулаторни ферми които обират пиковото потребление. Донякъде е оправдано защото пиковият ток там е много скъп. В България подебни ферми ще са на загуба с двете тарифи на тока дневна и нощна. Третият вариант за сега е само на теория няма практическа реализация поради високата цена и сравнително ниско КПД. Поне аз не съм чувал за такава реализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
така е импе , дава само 7% към днешна дата , а колко беше % преди 15 години ? и само гледай колко ще бъде след 15 години :))) ... защото е важно да заменим изкопаемите горива където можем , понеже има отрасли където въобще не можем за момента - металургия , цимент , стъкло ... а както сам си забелязал за климатините аномални температурни разлики , не са следствие от набоцканите перки , а са описани в учебниците на климатолозите като ефект от натрупването на парникови газове в атмосферата от дейността на човека ... мдааа хората са предвидили този ефект още преди 30-40 години . ха , чете ли , мидичката ще добавя в глобален план към бензиностанциите си и колонки за зелен водород ? а пък австралийците са решили до 10 години да са глобален лидер в зеления водород - говорят за паритет на разходите по добиване от вода с помощта на слънева енергия . следи внимателно темата и инвестирай разумно за да си на върха на хранителната верига и след 10 години :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Зелков, ВЕИ дава 7% от енергията на света... а ти чакаш и да хартиса :)Вече нанесоха видими поражения на европейския климат с тия перки... нека набоцкат още, та климатът да стане направо сибирски със 60 градуса амплитуда.... ама то долу казах за идиoтството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
няма , импе , да хабим енергия от изкопаеми горива , щото ще е скъпа , нали има въглеродни такси в нея :))) ... ще си я добиваме с вятър и слънце , когато ги има , и ще си я харчим когато ни трябва ... даже понеже тази от изкопаемите ще си стои така неизползвана , мислим да я спрем изобщо в ЕС от 2050 ... не ти се вярва ли ? виж ги тези какво са сглобили :http://***.itm-power.com/project/wind-hydrogen-development-platformи това също :http://***.itm-power.com/project/tidal-energy-storage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ок, извинявам се - цензурирате всичко:"... докато всички oлигoфрени и *** във властта не бъдат залюляни по дърветата !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Тоест ще хабим електроенергия (при това добивана от изкопаеми горива), за да произвеждаме водород, който да горим, за да получаваме... електроенергия !!! Хора, Европа няма да има бъдеще, докато всички олигoфрени и *** във властта не бъдат *** по дърветата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
Европа е има лека преднина по отношение на чистия водород, посочи Тимерманс ... хе ... лека преднина . направо ги водим с една обиколка всички останали . мислете да забраните продажбата и придобиванията на европейски фирми занимаващи се с водородни технологии от чуждоземски компании . даже може да се мисли в посока да се удължи срока на европейските патенти и промишлени дизайни собственост на европейски фирми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още