IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат задължително категоризиране на имотите в Airbnb и Booking

За нарушителите са предвидени глоби

20:27 | 25.11.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Туристически услуги само за категоризирани места за настаняване да могат да се предлагат в електронни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway, Rentbyowner и групи във Facebook. Това предвиждат предложени поправки в Закона за бюджета, който беше приет на първо четене от парламента в средата на ноември.  Измененията са внесени от председателя на парламентарната бюджета комисия Менда Стоянова и от съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

Вносителите смятат, че поправките са наложителни заради бума на търсенето и предлагането на апартаменти за краткосрочен наем в различните електронни платформи през последните години. Според тях тази дейност по същество представлява предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, но в повечето случаи без спазването на Закона за туризма, който я регламентира. 

Поправките предвиждат частни лица да могат да извършват хотелиерски услуги в апартаменти за гости, ако те не са част от обитавано от тях жилище в жилищна сграда, както и в къщи и стаи за гости, когато са част от обитаваното им жилище, но за да могат имотите да се предлагат онлайн, те трябва да бъдат категоризирани.

Вносителите посочват, че и сега в Закона за туризма съществува изискване за категоризация на апартаментите и стаите за гости като места за настаняване от клас Б, като тя се извършва от кмета на съответната община. Категоризираните места за настаняване получават удостоверение и табела, които се поставят на видно място в обекта. По този начин мястото за настаняване се легитимира пред потребителите на услугите, както и пред конкурентите и органите на обществения ред.

Според Стоянова и Симеонов целта на предложените поправки не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи, а да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги, проследимост на икономическите резултати и удовлетвореност на потребителите.

Промените предвиждат собствениците на некатегоризирани туристически обекти, които се предлагат в електронна платформа, да се наказват с глоба от 500 до 5000 лв. За фирми е предвидена имуществена санкция от 1000 до 10 хил. лв.При повторно нарушение размерът на глобата ще скача от 5000 до 8000 лв. за физически лица и от 10 хил. до 15 хил. лв. за фирми.

Ако собствениците на некатегоризирани туристически обекти извършват системни нарушения, министърът на туризма ще има право да изиска от председателя на Софийския районен съд да разпореди на доставчиците на електронни услуги да спрат достъпа до съответните интернет страници. Съдът ще трябва да се произнесе по искането в срок от 72 часа. Доставчиците на електронни услуги ще трябва да спират достъпа до интернет страниците с обекти в нарушение до 24 часа след публикуването на разпореждането на съда.

Собствениците на отдавани под наем имоти в електронни платформи ще имат три месеца след влизането в сила на закона, за да ги  категоризират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Sans importance
преди 4 години
Това, което казвате, няма никакъв логически смисъл и е изтипосано буквално ни в клин, ни в ръкав.Да поясня за тези компании: приходите им се облагат по местонахождението на централата им в Европа т.е. в повчето случаи Ирландия, Нидерландия или Люксембург. Българската държава не може да им постави допълнителни фискални тежести освен в някои изключителни случаи, за които се съмнявам, че българските депутати знаят. Доходите, които се получават от отдаването под наем на тези имоти, се облагат като имот отдаден под наем с 10% плосък данък като се признават 5% или 10% от реално получената сума за разход. Това, което се налага върху ползвателите в чужбина и което май се опитват да въведат, е допълнителен местен данък, който се налага от местните власти и е изцяло в сферата на техните компетенции и служи единствено и само за покриване на инфраструктурните разходи за съответното населено място - в противен случай ще се облага данък с данък, което е юридически недопостинм факт и подлежи на съдебни репресии.Изключение е Франция, където тази такса се налага от департаменталните власти. Така написаното в статията казва, че ще изисква допълнителна категоризация в общините, за която ще се плащат някакви пари - това е ясно - които в последствие ще отиват в централната власт да кърпят бездънните джобове на фиска. Категоризацията не е и ясна за кои точно имоти ще се отнася и как това ще се отрази на некатегоризираните такива. Въобще, цялата работа мирише на силно лобиране в полза на онзи с мекия варненски диалект и групичката му и предвид времевата ограниченост на бюджетния закон (което пък оставя въпроса тези мерки временни ли са или не), най- вероятно е така. И един приятелски съвет: когато си говорим за юридическа информация или боравим с нея, е хубаво, ако не да сме специалисти, то поне да имаме доста дълбоки познания по темата, защото това е доста важна сфера за хората наистина боравещи с пари. В противен случай, както впрочем с Вашия се случва сега, ще намираме информация, която ще е или тотално грешна, или тотално неподходяща, или въобще няма да знаем какво сме намерили, как да го ползваме и как по принцип се ползва. Виждал съм как подобно незнание може да струва финансовата стабилност на някого и силно Ви съветвам да се поучите или като цяло научите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
значи , влизаш тук :https://***.minfin.bg/bg/827гледаш кои доходи не се облагат , от там нататък всичко се облага . как според теб се финансират публичните услуги ? а електронните платформи , ако искат да си събират центовете от услугите , ще се съобразяват с местното законодатеслтво :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Върви в хотел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
Sans importance
преди 4 години
Това категорично не е така. Airbnb налага допълнителна такса върху сумата, която клиента трябва да заплати и която възлиза на центове. Това не е хотел, а краткосрочно отдаване под наем, но уви тази разлика няма как да се направи в България, защото там в наема не влизат консумативите, които си ги плаща наемателят отделно. Отделно от това става на въпрос за централно наложена мярка, а навсякъде това р локална такава и цели да покрие разходите по пребиваването на наемателя в града. Тук ще се пълни централната бездънна каса и парите надали ще достигат до местата, които са ги генерирали. Но ппнеже в България нищо не е пазарен принцип, ще се наложи да се примирим и с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Sans importance
преди 4 години
Или статията не е написана, или закона, или и двете. Смисълът на Airbnb и останалите нему подобни платформи е човек да може да отдаде каквато част от жилището си има под наем. Има случаи на отдаване на цели апартаменти, стаи със самостоятелна баня или с обща, обща стая, канапе или пък дори място за палатка. Всеки е свободен да избира. Тука номера е да направят така, че да се прибират някакви данъци от тази дейност, но по така написаната статия излиза, че само и единствено апартаменти, в които не живеят собствениците, и други къщи ще подлежат на категоризиране. Другите няма да бъдат категоризирани или как? Ще им се забрани подобна дейност? Щото това второто е противоконституционно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 4 години
ГЕРБ се отдалечиха много от това, което някога вестниците ни наричаха "пазарна икономика". Да припомня, че забраниха и Юбер. Само големия бизнес е на почит. Еврофондовете също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още