IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша репатрира 100 тона злато от Английската централна банка

Варшава прие обратно 126 тона злато през 2018 г. и 2019 г., с което увеличи златните си резерви до 228,6 тона

15:05 | 26.11.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Полша върна обратно в страната близо 100 тона злато, което досега се съхраняваше в Английската централна банка. Ходът на Варшава е с цел да демонстрира силата на местната икономика в размер на 586 млрд. долара, посочва гуверньорът на Полската централна банка Адам Глапински.

Институцията прие обратно 126 тона злато през 2018 г. и 2019 г., с което увеличи златните си резерви до 228,6 тона. В резултат страната зае 22-ро място в списъка на най-големите притежатели на благородния метал в света. Така тя е и държавата с най-голям резерв в Източна Европа, съобщават от централната банка.

По думите на Глапински централната банка ще продължи да връща злато у дома, ако ситуацията е „благоприятна“.

„Златото символизира силата на страната“, заяви той пред репортери. Полша може да генерира „многомилиардна“ печалба, ако продаде притежанията си, но няма намерение да го прави, уточни още гуверньорът.

Редица централни банки, в това число тези в Унгария и Сърбия, увеличиха резервите си от злато през първата половина на годината. Това помогна да се отведе търсенето на кюлчета в световен мащаб до тригодишен връх, показват данни на Световиня съвет за злато.

Централните банки по света купуват все повече от благородния метал на фона на забавящата се глобална икономика, търговското и геополитическо напрежение, както и заради желанието на властите да се откъснат от зависимостта си от долара.

Към 31 октомври Полша има резерви в размер на 121,9 млрд. долара, в това число и злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Меган Маркъл ще и направят някое готино колие с българското злато... Тя е много суетна и претенциозна... И на принца ще му остане да има да си харчи като ходи по чужди мъже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Тоя атавистичен метал, нещо много взеха да го долюбват банките, та го разнасят с тонове от тук, от там! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Таман да им е по-удобно за руснаците да го гепят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 12
michaelis18
преди 4 години
само ние сме им го харизали за сватбата на принцовете, е така да имат да си харчат нали сме богата колония, кво са за нас некви си тонове злато кат платихме у кеш 3 млрд. за тенекии дет ако ги видим ше е след 5/6 години с превъртен киломераж ..... :)) Е хората у нас *** и им *** децата щот за болниците и за ядене пари немеме, ама иначе за подаръци имеме. Полските мишоци не мислят така обаче и си прибират парите дома щот там немат атлантици дет да ги гепат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още