IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit дестабилизира френско-германската двойка

В миналото Берлин разчиташе на Великобритания, за да устои на разширяването на бюджета на ЕС

10:42 | 02.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел и Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

"O, последното ви посещение в Германия без виза", пошегува се висш германски служител, като влизах в кабинета му в Берлин по-рано този месец. Но въпреки язвителния поздрав не открих голям антагонизъм към Обединеното кралство и неговия премиер Борис Джонсън. Напротив, човекът, който в момента наистина дразни германското правителство, е френският президент Еманюел Макрон, пише Гидиън Рачмън за Financial Times. 

Това не е така, защото германските представители, с които говорих, изведнъж са решили, че Джонсън е прекрасен човек, а Brexit - чудесна идея. Нито пък са изгубили напълно възхищението си от Макрон. Но, на езика на отношенията, германците сега са толкова „над” британците, че вече не им се сърдят. В противовес те все още са обвързани в нефункционален брак с Франция. Разводът е немислим, но партньорът им става все по-досаден.

Изглежда правителството на Ангела Меркел реши, че Brexit е неизбежен и явно наистина иска да се справи с него. В резултат на това германските представители възприемат доста положително отношение към Джонсън, като го намират за по-достъпен и по-прям от предшественичката му Тереза ​​Мей. Те се надяват, че Джонсън най-накрая ще може да прокара Brexit през парламента. Избори, които водят до парламент без мнозинство и втори референдум във Великобритания, може да е копнежът на привържениците на оставането в ЕС, но перспективата не се посреща със задоволство в Берлин.

Освен това германското правителство не изглежда възмутено от това, че Джонсън иска Великобритания да се отклони значително от действащите разпоредби на ЕС. Един висш служител посочи, че Brexit би бил доста безсмислен, ако Великобритания не използва тази опция. Германските дипломати, тясно свързани с преговорите, се притесняват, че британците не разбират напълно доколко регулаторното разминаване ще усложни втората фаза на преговорите, договарянето на търговска сделка. Те са обезпокоени, че Великобритания отново ще влезе в преговори за Brexit недостатъчно подготвена и с нереалистични очаквания. И са прави да се тревожат.

И все пак, психологически, берлинският елит изглежда е приел Brexit и вече се приспособява към ЕС без Великобритания. Brexit обаче прави по-сложен живота на Германия, вместо да го опрости. Обединеното кралство е основен донор в бюджета на ЕС и без британските пари приносът на Германия със сигурност ще нарасне. Берлин вече е затънал в спор със страните от Южна Европа, които искат бюджетът да се увеличи значително, като очакват Германия да плати сметката. Германската позиция е, че бюджетът на ЕС не трябва да надвишава 1 на сто от брутния вътрешен продукт. Но дори и Германия да се пребори за това, годишният й принос ще се повишава с 10 милиарда евро на година.

Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Няма страшно - британците ще си излязат, брутния продукт няма много да се промени, търговията пак ще си върви, но ще имат контрол над някои други важни въпроси - миграцията, трудов и социален пазар, здравеопазване и други неща които ЕС иска и контролира. 60 млрд евро, които сега няма да се дават в бюджета на ЕС също не са за пренебрегване.Въобще трябва да се отиде на един по-разхлабен (така да го наречем) съюз, където страните да могат да определят своята политика по важни въпроси.Трябва да може да се купува не само от ЕС, но и от страните от целия свят. Например ЕС налага мита за вноса на метали от Китай, Украйна, Русия. България не може да се възползва и тя спазва тези мита. А вноса от горните страни е по-евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Ако политиците бяха и математици, случващото щяха да са го предвидили отдавна с доста прости модели. Това, което се случва между Германия и Франция след излизането на Англия е неизбежно. Въпросът е как ще го управляват. По-точно как ние, останалите държави ще повлияем на тези взаимоотношения.Без въдействие от страна на останалите от ЕС, нещата няма да се оправят. Но точно в този момент всички членки са заболи глава в собствените си проблеми и нехаят за ставащото. Това изобщо не е така. Ще го разберем по-късно и пак ще си го обесняваме с "намесата на Путин".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още