IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обяви, че умишлено задържа сделката с Китай

Въпреки това според президента сделката вече е близо и преговорите са във финалната си фаза

08:46 | 27.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви във вторник, че процеса по сключването на търговско споразумение със САЩ се намира на финалния си етап и сделката е вече близо до завършване.това бе съобщено, след като представители от двете страни проведоха телефонен разговор, съобщава Bloomberg.

„Намираме се на финалната права на една много важна сделка“, заяви той пред репортери. „Върви много добре“, допълни още той.

По-късно в интервю американският държавен глава посочи, че умишлено задържа сключването на сделката, за да гарантира, че САЩ ще получат по-добри условия.

„Задържам я, защото трябва да е добра сделка“, заяви той. По думите му САЩ не може да си позволи да влезе в споразумение, което е „по равно“. „Трябва да постигнем сделка, в която сме много по-добре, тъй като имаме да наваксваме“, посочи той.

На 11 октомври американският президент обяви, че е договорена рамката за „съществена“, но частична сделка, в рамките на която Китай трябва да увеличи покупките си на американски земеделски продукти, да се ангажира със защита на американската интелектуална собственост, да се въздържа от манипулации на валутата и допълнително да отвори финансовия си сектор на чуждестранни инвеститори. Оттогава насам двете страни се договарят за това как да изразят постигнатото на хартия и от кои мита ще се откажат САЩ в замяна.

На този фон преговорите допълнително бяха усложнени от подкрепата на Вашингтон за продемократичните протести в Хонконг и подозренията на Пекин, че американските власти ги подклаждат. Във вторник Доналд Тръмп заяви, че САЩ искат да видят нещата да се развиват „добре“ в Хонконг и изрази увереност в положителното развитие на ситуацията. По думите му китайският му колега Си Дзинпин може да накара това да се случи.

Въпреки това във вторник Тръмп не даде знак дали възнамерява да подпише документа, който Конгресът прие миналата седмица, подкрепящ протестното движение в Хонконг. От китайското външно министерство предупредиха за „твърди“ контрамерки в отговор на мярката.

Преговорите за подписването на т. нар. споразумение от първа фаза продължават, откакто то бе обявено за първи път през октомври. Миналата седмица главният преговарящ от страна на Китай – вицепремиерът Лу Хъ, изрази „предпазлив“ оптимизъм, но липсата на краен срок, някои коментари на Доналд Тръмп и други американски представители разпалиха спекулациите, че преговорите може да продължат и догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
Colossus
преди 4 години
Никаква сделка няма да подпишат, Тръмп дрънка едни и същи глупости, как всичко вървяло много добре, средата на декември или през януари Китай ще обявят, че спират преговорите и индексите яко надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
За кога я задържа, за след изборите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 4 години
дано поне единственото правилно нещо дето правиш завърши успешно, че като те знаем къв некадърник си :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още