IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тласъкът от ниските лихви за имотните пазари в света започва да се изчерпва

Анализатори очакват ръстът на цените на жилищата в света да се забави догодина и пазарите да са по-зависими от доходите на населението

22:33 | 27.11.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ерата на ниските лихви все още не е приключила, но мощният тласък, който политиката на количествените облекчения дава на имотите по света, изглежда е към края си, показва допитване на Ройтерс сред повече от сто експерти по жилищния пазар.

Повече от десет години лесните пари тласкаха цените на повечето активи до рекорден връх, включително цените на жилищата, които скачат всяка година и правят много пазари недостъпни за купувачите на първо жилище.

Промяната в чувствителността към лихвените проценти не е универсална. Но тя е особено забележима в САЩ, където Федералният резерв понижи три пъти лихвените проценти тази година, без това да подобри перспективите пред жилищния пазар.

Комбинираните данни от последните допитвания на Ройтерс този месец дават насоки за ефективността на бъдещата парична политика в един от най-чувствителните към лихвите сектори в повечето развити и развиващи се страни.

Това важи още повече в момент, когато много централни банки постигат оскъден напредък за връщането на лихвите на нормалните им равнища отпреди световната финансова криза преди повече от десет години.

„Възможностите на паричната политика да стимулира търсенето на жилища са значително по-неефективни в сравнение с по-ранния етап от цикъла“, казва Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West.

На нито един от седемте внимателно наблюдавани жилищни пазара, включени в допитването на Ройтерс, САЩ, Великобритания, Китай, Индия, Канада, Австралия и Дубай, цените не са определени от анализаторите като справедливи. Това важи особено за големите градове. 

Очаква се на пазарите, където цените на жилищата растат, повишаването им да се забави догодина и да е по-зависимо от доходите на населението, отколкото от ниските лихви по кредитите.

„Мисля, че на повечето пазари проблемът е, че през последните десет години имахме голяма корекция на цените нагоре заради ниските лихви, но този процес сякаш достига естествените си граници... Това, което трябва да се случи, е цените да бъдат тласкани от повишаването на заплатите“, казва Лиъм Бейли, ръководител на глобалните изследвания в консултантската компания Knight Frank.

Анализаторите очакват цените на жилищата в САЩ и Великобритания да растат през идните две години, но с по-бавен темп от прогнозите преди три месеца. В Дубай цените на жилищата ще продължат да намаляват до 2021 г., сочат прогнозите.

Търговски спор

Въпреки че всеки имотен пазар естествено е изправен пред собствени вътрешни предизвикателства, общо безпокойство поражда възобновеното забавяне на световната икономика и търговското напрежение, произтичащо от търговската война между САЩ и Китай. Част от допълнителното напрежение на имотните пазари след кризата идва от лесните трансгранични инвестиции.

„През последните няколко месеца много повече компании започнаха да говорят, че несигурността оказва негативно влияние, дори те да не работят директно с Китай“, казва Скот Браун, главен икономист в компанията Raymond James.

Нарастването на цените на жилищата в САЩ се забавя през последната година и половина, като съвпада приблизително с първите залпове от продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай.

Цените на жилищата и оборотът във Великобритания пострадаха, особено в Лондон, след шокиращото гласуване през 2016 г. за излизане от ЕС, а очакванията са, ако има повишение на цените догодина, то да е по-бавно от темпа на инфлацията.

В Китай и Индия, които заедно съставляват около 40% от населението на света и са сред страните с най-бърз растеж, цените на жилищата се очаква да нараснат с около 3% догодина, което е малко над прогнозираното повишение на цените на потребителските стоки в едната и под равнището на инфлацията в другата.

Но търговската война и продължаващата ликвидна криза в банковия сектор в Индия вероятно ще тласкат надолу двата имотни пазара. До неотдавна те процъфтяваха и имаха значителен принос за икономическия растеж чрез строителството и трансакциите, както и благодарение на богатството на домакинствата.

Средните прогнози за цените на жилищата през 2020 г. в Канада и Индия бяха ревизирани към леко повишение.
Австралия е забележително изключение, като очакванията са ръстът на цените на жилищата догодина да се удвои до 5% благодарение отчасти на понижаването на лихвените проценти от Австралийската централна банка. Но дори анализаторите там са скептични, че ръстът ще се задържи за дълго време.

Въпреки че настоящото забавяне на световната икономика засяга повече икономики, свръхпредлагането изглежда е проблем предимно за  нововъзникващите пазари.

В развитите икономики като САЩ и Великобритания е точно обратното, особено отвъд океана, където недостигът на нови жилища е проблем от години и въпреки силното търсене не се очаква скоро предлагането да се подобри значително.

„САЩ са доста напреднали в цикъла на имотния си пазар, нивата на строителството сега достигат връхна точка, но търсенето е доста силно“, коментира Джеръми Кели, директор на глобалните изследвания в консултантската компания JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
По приинцип изглежда глупаво да продадеш земя за гарсониера даже в София, но реално при подходяща конюнктура това може да е добра инвестиция. Гарсониеа купена от земя преди 7-8 години на минимума на цените в София, насред кризата на практика до сега почти се е изплатила. а цената и примерно е поне 50 процента отгоре. При земята почти няма промяна в аренда и цена. Сега наем от едни 6 000 лева годишно дори след платен данък са си 6 декара земя. Гарсониерата ще ти купува по 5-6 декара годишно. За 10-12 години ще ти върне вложената земя. Та инвестицията си е инвестиция. Тя няма как да е глупава при доходност. Дохода от земя ако я даваш под аренда е малко по-малък от наема на имота. Най-добре е винаги да се разпределят вложенията. Зависи колко си алчен и склонен към риск съответно. Народа иска да се утика у София, а не да работи земя. Значи е нормално да се печели от наем. Слабостите на хората трябва да се използват. Пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Нещо да кажете за инфлацията. Щото тези лесни пари от заеми най-сетне предизвикаха инфлацията дето в ЕС поне толкова дълго я чакаха. Инфлация и значи обезценяване на огромните дългове. Планетата е затънала в дългове. Това не е нормално. Нулеви лихви - моля, моля. Пазарна икономика сме. Ако беше комунизъм разбирам да има нулеви лихви. Парите нямат цена с тези лихви. Някой в света си играе с огъня. Особено у нас целия бюджет за 2020та е изграден на очаквания данъчен приход от инфлация. Няма как в пазарна икономика парите да са едно нищо, дето може да си го вземеш от банката с щракване на пръсти. Няма да свърщи добре това. Лично аз виждам криза от типа 1929та накрая. А дано да греша. Долара е балон, който трябва да се разширява за да не пукне, а планетата вече няма накъде да се разширява. Конфликт. Изчезване на средната класа, свръхзадлъжнялост, напълно непредсказуеми нови-стари играчи от типа на Китай, Турция, Русия. и т.н. Съвсем по-зле е у нас, където директно се разчита на инфлацията за решаване на финансови и бюджетни проблеми, което не е игра с огъня, а си е направо игра насред огъня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 5
Mit1
преди 4 години
1600 евро на първи, 1800 евро на втори етаж, това е много приятел. В момента можеш на доста по-горен етаж да договориш на 950 евро с доста неща включени в имота. Ако наистина това са ти представите за цените, е много ясно, че ще пишеш, че са нереално скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 0
george353
преди 4 години
Както казват американците, почнат ли рекламите за кредити да ги въртят във всяка пауза, продавай. През 2008-*** глобалната икономика умря и от тогава централните банки я цъкат с qe дефибрилатора и си мислят че всеки postmortem спазъм е признак на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
ти не със секирата ами направо включи моторната резачка ... отвърте ни шишарките от раз :))) ... че и с ДДС ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 35 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Преди месец,един от собствениците на земи които обработвам под аренда доиде с ултиматум: "Или ми плащай по 800лв на дек.земята или я продавам на една фирма А.....) Не искал вече рента. Щял да купува в София някаква панелна гарсониера на сина си 47кв. В Обеля. За 90хил.лв....Направо онемях.Проверих ги аз колко аджеба са тез гарсониерки в имотът.бг.....разгледах цените...Мога да кажа само едно "Навъдят ли се Шарани,рибарите няма закъснеят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
Благодаря за предложението, но аз имот си имам, при това е напълно изплатен. Бих си взел още един с инвестиционна цел, но за него не бързам, ще почакам кризата която от години обещаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Измамата е много по- дълбока . Самозахранващите се балони водят до раздуване и на цените на земята . Ако започнеш строителство ще трябва да платиш няколко пъти повече за парцел . Дефицитът на работници ще ти докара високи разходи за труд ................. Всичко е далеч извън норма въпреки че се използва като някакво оправдание за част от цената .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
На Зелката и една каца му стига, за презимува, както си му е реда ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Предложих ти нещо на теб ,а и на Zelka 007, вдигам кооперацията ,но ще купиш на 1600 евро квадрата ? Хм ? Съгласни ли сте .Това е в тон с пазара и цените които Вие подкрепяте и считате за нормални ,а аз като добър човек ще Ви помогна да се замогнете с имоти на добра цена .Цената е за първи етаж над партер,ако искате втори етаж и нагоре става 1800 евро с ДДС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още