IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се направи американският капитализъм отново велик?

Идеите на Марко Рубио за поправяне на свободната пазарна система в САЩ имат познато звучене

09:21 | 30.11.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сенаторът Марко Рубио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сенаторът Марко Рубио. Снимка: Ройтерс

Републиканецът Марко Рубио тръби за „капитализъм като общо благо”. Демократката Елизабет Уорън говори за това „да накараме пазарите да работят за хората.” Въпреки че предписанията им се различават, те споделят убеждението, че капитализмът е в криза и трябва да бъде „поправен”, за да може да служи отново на американския народ, пише Уилиъм МакГърн за Wall Street Journal.

Те споделят и друго предположение. Тези, които не са съгласни, са крайни оптимисти в плен на пазарния фундаментализъм.

Сега сенатор Рубио получава овации за излагането на аргумента си така директно по време на реч, в която очертава пост-тръмпистка форма на републикански популизъм. Но има сериозни възражения, на които не може да се отговори само с отхвърляне на критиците като бездушни либертарианци.

Някои, например, не са съгласни с определението на сенатора за американския капитализъм или как се отразява икономическият растеж на американските работници. От това следва, че те се съмняват в неговите рецепти.

Сенатор Рубио постулира, че акционерният капитализмът се нуждае от основен ремонт, защото вече не предоставя на американците „достойнството, което идва от упорития труд, собствеността и отглеждането на семейство.“ Решението, според него, е икономика, в която политици като него вземат повечето решения за това къде да се инвестира капиталът и къде бизнесът и работниците трябва да си сътрудничат, а не да се конкурират за ресурси.

Някои вярват, че сътрудничеството е това, което се получава на пазар, където работниците са свободни да решават на кого ще продадат труда си - и на кого няма. За работника няма по-голяма сигурност от свободата да каже на шефа си да си гледа работата, уверен, че има добра работа за него другаде. Такава увереност, разбира се, може да има само в една растяща икономика, създаваща работни места.

Опитът освен това ни казва, че когато конкуренцията е ограничена, резултатът не е сътрудничество. Това е заговор. Всъщност сенаторите Уорън и Рубио не биха намерили по-стабилни съюзници от либертарианците, ако целта им е просто да премахнат правилата и субсидиите, които изкуствено изкривяват пазара в полза на големия бизнес и политически свързаните компании за сметка на малкия човек.

Освен това някои споделят тревогите на сенатор Рубио за днешните социални дисфункции - кризата с държавните училища, разбитите семейства, вредното пристрастяване - и как те заплашват да оставят много от американците, особено тези без колежанска диплома, в покрайнините на американската мечта.

Но това наистина ли е криза на доброволния обмен между купувачи и продавачи или на културата? Тук сенатор Рубио настоява политиката да свърши работата на културата. Това е разбираемо изкушение, в смисъл, че промяната, да речем, на данъчните кредити е далеч по-малко стряскаща от ремонта на културата. Но тогава кои са истинските материалисти, ако отговорът на културен срив не е да се обърнем към човешката душа, а да кажем: „Не се притеснявайте, можем да проектираме всичко чрез регулиране и данъчен кодекс“?

Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
тоз цигганин на снимката е автора на цветните революции и смяна на правителствата в Латинска Америка и особено виновен за глада на хората във Венецуела, как беше и при нас по Костово време с познатата техника "Кой не скача е червен" и икономическата шокова терапия на Фридман ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
И аз се напънах да разбера по-точно какво се има в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
някъде към средата се отказах ... много зле написана статия. Сенаторчето предлага нещо, но никъде не е описано кво, а само половинчати обяснения върху които се прави някакъв анализ ... аз поне не разбрах идеята на статията и идеите на сенаторчето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Как да върнете величието на капитализма?Първо, изхвърлете на *** всички фашисти, комунисти, ревностни либерали, зелени екстремисти и религиозни проповедници.Когато вече не намирате в какво да вярвате, ще ви остане Американската мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
ХахаВ тия модерни времена това няма да е лесно. Робството е противозаконно а индианците дето да продават земя срещу мъниста и огнена вода почти свършиха.Може би ако гееьовете земат да се изкарат новата висша раса, на която всички останали са длъжни да им работят и слугуват до гроб за техното благоденстване и щастие... сигурно е възможно така капитализма отново да стане велик, само дето няма да е американски а геювистки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
scott
преди 4 години
ше пукекам от смех ве!Американския капитализъм не може да се направи по-велик. Щот е в упадък. Нелон се възкачи на трона, а нече имаме и последния щрих преди колапса на Рим. Нерон запалил Рим, за да го рисува и щото го имал за силно замърсен, като Бог щел да има нови столици и бил набелезал една алпийска за начало. Е, финансовите гурута се зеха за ботове и се въоръжиха с новата си маниа - еконещо си там. Грета е на бутона, за да рекламира собствената им мания. Всичко е гоново за ПОСЛЕДНО ДЕЙСТВИЕ: КОЛАПС И ВЗРИВ НА АМЕРЕЧКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, ПОРАДИ УВЕЛИЧАВАЩАТА МУ СЕ СЛОЖНОСТ. Тез, на върхъ пичелат от сложна заблуда, ама не мотан да накарат масата само да зима 30-ти заем, да се фане на 3-та работа ,за да си изплаща внората ипотека. И да нарича това справедлив живот у велика страна.....че и само да дава без получаване. ЩИ ДОЙДЕ С АТОМНАТА БОМБА. АКО НЕ С УВЕЛЕНОС, ЧЕ ШЕ ПРОСПЕРИРА ТАКА, то поне с желание да думне сичко дето и е криво и да се позабавлява като опита тещо ново. ВЕСЕЛА КОЛЕДА БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още