IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП ще получава данни за трансгранични схеми с потенциален риск

Бизнесът ще трябва да уведомява приходната администрация, ако фирмата или нейни клиенти ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци

15:16 | 27.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха на първо четене в пленарна зала промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от Министерския съвет. С измененията се въвеждат европейски директиви за борба с данъчни схеми с потенциален риск.

В текста са разписани разпоредби и правила, според които приходната администрация ще получава информация за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск от избягване на данъчно облагане от задължените лица - консултанти или данъчно задължени лица. Данъчната схема може да включва договореност, споразумение, уговорка, съгласие, становище, схема, план, трансакция и други подобни, както и поредица от такива, може да се състои от няколко части или няколко етапа на изпълнение.

Тази информация ще позволи на органите да противодействат на вредните данъчни практики, пише в мотивите си вносителят. Освен това, по реда на автоматичния обмен на информация изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП), който е компетентен орган по смисъла на ДОПК, ще получава информация за подобни данъчни схеми, разработени или прилагани в други държави членки на ЕС, които биха могли да имат отражение върху данъчните приходи на България. 

В законопроекта е посочено още, че консултанти и фирми ще са длъжни да уведомяват Националната агенция за приходите, ако самите те или техен клиент ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци.

Според вносителите с приемането на промените се цели органите по приходите да могат да противодействат ефективно на пренасочването на облагаема печалба към т.нар офшорни фирми.

Заложени са и административно-наказателни разпоредби за неизпълнение на задължението за предоставяне на информация за трансгранични данъчни схеми, които са в значителен размер.

Румен Гечев от левицата коментира обаче, че глобите са изключително ниски и неефективни - от 2000 до 5000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридическите лица. Затова между двете четения от БСП ще предложат драстично завишение на санкциите, което е в интерес на фиска, каза той, цитиран от БТА.

Личното ми мнение, отбеляза депутатът, е, че предложенията на ЕС са донякъде палеативни, защото не е приемливо да няма конкретни мерки за закриването на офшорки. Нашият парламент трябва да мисли за пълната им забрана като средство за укриване на данъци, категоричен е Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Искат всичко на готово, а Пеевски сервиран на тепсия не пипат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
"В законопроекта е посочено още, че консултанти и фирми ще са длъжни да уведомяват Националната агенция за приходите, ако самите те или техен клиент ползват законна трансгранична схема за пестене на данъци."хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още