IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ЕК прехвърля фокуса си върху геополитиката и опазването на околната среда

Съставът на комисията бе одобрен окончателно от ЕП

15:32 | 27.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на ЕП Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕП Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще се фокусира върху геополитиката през следващите пет години, обещавайки нови законодателин предложения в редица области - от борбата с климатичните промени до изкуствения интелект.

„Това е един неспокоен свят, където твърде много от имащите власт говорят само езика на конфронтацията и унилатерализма“, заяви фон дер Лайен пред европейските депутати в Страсбург, след като получи финалното одобрение за състава на комисията си, съобщава Bloomberg. С изказването си тя отправи деликатна референция към американския президент Доналд Тръмп и неговата политика за „Америка на първо място“.

„Но това е и един свят, където милиони хора излизат на улицата, за да протестират срещу корупцията или за да поискат демократични промени“, посочи още тя.

Бившият германски министър на отбраната бе потвърдена от Европейския парламент (ЕП) за ръководител на новата Комисия с 461 гласа „за“ и 157 „против“, съобщава Ройтерс.

„Нямаме време за губене в борбата с климатичните промени“, заяви фон дер Лайен, наблягайки на необходимостта от големи инвестиции в сектора. Въпреки това тя подчерта, че зелените инициативи трябва да бъдат „приобщаващи“ - жест към страни от блока като Полша, които все още разчитат до голяма степен на въглищата за осигуряване на работни места, енергия и растеж.

По думите на новия председател на ЕК новите търговски сделки на ЕС задължително ще включват клауза за защита на околната среда. Също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще се превърне европейската банка за екологичен преход.

Урсула фон дер Лайен ще е първата жена, която ще застане начело на ЕК. Тя наследява поста от Жан-Клод Юнкер, който изкара два мандата като председател.

„Това е геополитическата комисия, която си представях и от която Европа отчаяно се нуждае“, посочи фон дер Лайен пред ЕП. Председателят също така потвърди ангажимента си да представи Европейско зелено споразумение, целта на което ще е да направи блока въглеродно неутрален до средата на века.

Акцентът върху опазването на околната среда е ключов в изказването на фон дер Лайен, давайки заявка за бъдещата политика на Комисията. „Ако има област, която се нуждае от нашето ръководство, то това е опазването на климата. Това е въпрос от съществено значение за Европа и за света“, допълни тя.

Сред другите акценти в изказването и е и обещанието до края на мандата й да се постигне идеален баланс между половете в ръководството на блока. Също така комисията се ангажира със законодателство, което да превърне ЕС в дигитален лидер, усвоявайки ключови технологии като изкуствения интелект и квантовата физика.

Един от ангажиментите на новата ЕК ще и запазването на добри отношения с Великобритания след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
https://topwar.ru/uploads/posts/2019-11/thumbs/1574388926_vo-2172.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
от нас не се иска много - закриваме въглищните централи заради СО2-то, затваряме и последните два реактора на Козлодуй и минаваме на фотосинтеза, като Зелката ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Новата ЕК прехвърля фокуса си върху геополитиката и опазването на околната среда Геополитика = за контра срещу Русия (бенефициент САЩ)опазването на околната среда = да произвеждаме и потребяваме по-малко (бенефициент САЩ, защото за него това НЕ важи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още