IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата може да започне от пазара на корпоративен дълг

Броят на компаниите, чиито разходи за лихви надвишават годишните им печалби, достигна ниво, невиждано след световната финансова криза

08:12 | 16.12.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Зомби компаниите продължават да шестват в корпоративния свят, като групата им се разраства, пише за Financial Times Галя Велимухаметова, старши инвестиционен мениджър в Pictet Asset Management.

Броят на предприятията в индустриализираните страни, чиито разходи за лихви надвишават годишните им печалби - т.нар. „зомби компании“, както още са известни, достига ниво, невиждано след световната финансова криза. Bank of America Merrill Lynch изчислява, че има 548 от тези зомбита сред предимно богатите държави от ОИСР. За сравнение, най-високият брой по време на кризата беше 626.

Тези зомбита бяха поддържани живи с години чрез евтини разходи по заемите, за което допринесоха инвеститорите, преследващи каквато и да е доходност на фона на бичия пазар при държавните облигации. Това помага да се обясни защо днес има пет пъти повече зомбита, отколкото в края на 90-те години, когато лихвите бяха значително по-високи в световен мащаб.

Имотната група WeWork, която продължава да изсмуква все повече капитали, само за да се задържи на повърхността, трябва да бъде главното зомби. Но както се подчертава в скорошно проучване на Morgan Stanley, има много други големи компании с масивни дългове, които нямат достатъчно приходи, за да покриват лихвените си плащания, като Telecom Italia и базираната в Гърция лотарийна компания Intralot.

Броят се увеличава особено сред малките и средни американски фирми, в Европа и особено във Великобритания. Емблематични британски компании, залети от дългове, все по-често фалират, като икономическите последици от Brexit вероятно ще вкарат в затруднения "побратимите" на туроператора Thomas Cook.

Увеличаването на корпоративния дълг е естествено следствие от политиката на лесни пари на централните банки, които поддържат лихвените проценти на ниски нива. Лесно е да се види причината за нарастващата задлъжнялост в реалната цена на дълга. Разходите за заеми на компаниите, представени чрез коригираната спрямо инфлацията доходност на корпоративните облигации от еврозоната с инвестиционен клас, са около минус 1 на сто. Ситуацията е подобна в други части на света.

Корпорациите отговориха на тази среда, като оптимизираха източниците си на финансиране. Никъде това не е по-очевидно, отколкото в САЩ, където от 2009 г. насам компаниите са заели над 3,1 трлн. долара чрез дългови ценни книжа и заеми, като същевременно са изкупили обратно акции за 4 трлн. долара, според данните на Федералния резерв на САЩ.

Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Ами то едно минимум 20% от компаниите в DAX и САС40 са зомбита... Всичките немски б***нки с активи над 100 милиарда евро са зомбита, да не говорим за зомбитата в енергетиката като RWE и даже в стоманопреработката и химическата промишленост... Ние трябва да се притесняваме от огромна б***нкова криза и паника в Германия, защото натам тръгват нещата и немския бизнес се финансира предимно чрез банките, а не чрез капиталовите пазари както е в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Чукча писател, не читател.Иначе имам чувството, че ако вдигнат лихвите за компании с 1% и половината ще се издавят, а в статията пак са замесени двама от обичайните заподозрени - Гърция и Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
troika
преди 4 години
Какво общо има написното от някоя си, което цитираш с евентуална криза започваща с корпоративния дълг, неразбирам? Не ме интересуват украинските и руски проблеми, не ми ги навирай в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Кризата може да започне от пазара на корпоративен дълг Заради шмекерите. Ето ви един шмекерски сценарий, подобен на този, който ще види светът:"За това, че Украйна ще въведе Европейската енергийна харта на собствената си територия, Киев отдавна се закле пред Брюксел.И срокът бе назован до 2020 г. Тоест, преди новогодишните празници в Украйна трябва да се появи напълно нова компания-оператор на украинската система за пренос на газ и всички мощности на УГТС трябва да бъдат разпределени на търг между желаещите да използват нейните услуги. Подялбата на тръбите от участниците в търга вече ще трябва да се провежда веднъж годишно, точно преди католическото Рождество.За да могат европейците, заминавайки за коледните и новогодишните празници, вече да знаят кога и колко газ ще получат през Украйна.Да, всичко това украиците са обещали на Европа. Типично в техен стил, те започнали да увъртат, да разтягат сроковете, да шикалкавят, срамна история, но напълно типична за тях, защото разбрали, че с въвеждането на търговете вече няма да е необходимо транзитно споразумение с Русия- европейците ще си подадат офертите на търговете, кой от колко газ има нужда, а Газпром ще доставя гориво в съответствие с тези оферти.И край. При подобна система няма никаква нужда от транзитно споразумение с Украйна.Така всички напъни на Украйна (за някакъв едва ли не ВЕЧЕН договор с Русия) с трясък рухнаха на пода.Тук следва поредното НО (що се отнася до Украйна):Зеленски подписа Европейската енергийна харта едва в началото на тази седмица, а срокът за подаване на заявките за търг за европейците изтече.Аукционът беше в петък, 13-ти. Това беше последният ден. Киев нямаше време да подготви търга. Затова Европа разпери ръце и каза: ок, щом не искате, не искате и сега се подготвя да блокира украинската тръба!Це!А първите от европейците, които обявиха пълна загуба на интерес към украинския транзит, разбира се, бяха най-добрите приятели на украинците поляците. Те имали достатъчно. Украйна можела да ходи в гората, тя вече не била необходима.Це!Сега Украйна има последeн шанс да съхрани транзита да сключи споразумението при условията на Газпром, тоест за една година, а не за 30 както се тръшкаше Зеленски пред Путин на срещата на нормандската четворка в Париж. Не че Путин отстъпи, но Зе се претръшка.Такъв фактически погром и дори разгром, скоро не е имало на световната арена да станеш пълен валат в резултат на собствените си шмекерувания.С настъпващата Нова година, драги читатели!...Петя Паликрушева"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още