IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Бумов: За предприемачите трябва здравословна екосистема

Българинът трябва да придобие самочувствие, за да реализира идеите си в бизнеса, съветва директорът на HeleCloud

10:39 | 28.11.19 г.
Стефан Бумов: За предприемачите трябва здравословна екосистема

Според него предприемачеството е било рестартирано след промените през 1989г.

„Първата вълна предприемачи са хора, които са самоуки, стъпвайки в нищото, без ясна законова база и непридвидимост на икономическата и политическата среда“, посочи Бумов. Той е на мнение, че българите предпочитат да имат държавна работа, защото при нея усещат сигурност, но възнамеряват да стартират бизнес през следващите години.

Българинът е с ниско самочувствие и това го спира да вземе решението да започне бизнес. Но той има висока оценка спрямо другите икономики и се притеснява от провал“, смята главният оперативен директор на HeleCloud.

По думите му хората, които търсят реализации, са извън статуквото, защото стъпват на установен опит, след това придобиват увереност, че биха могли сами да започнат бизнес.

„Предимствата в предприемачеството са в това, че хората, които са извървели път в трудни икономически условия, могат да се справят в една негостоприемна среда", смята Бумов и посочва предизвикателствата пред предприемачите – липсата на съществуващи мостове между реализиралите се представители на бизнеса, които да предават натрупания опит на младото поколение.

„В училищата има часове по предприемачество, но ще мине време, докато това поколение успее да влезе в активната икономическа дейност“, допълни още той.

Стефан Бумов потвърди, че темата за достъпа до финансиране в България се развива бързо през последните години. Той спомена за наличието на различни програми и фондове за рисково инвестиране и стимулиране на предприемаческите идеи.

„В България трудно се стига до инвестиране – особено в първоначалните етапи на бизнеса, това се случва през чужди фондовe, информира Бумов и посочи две причини за това. – Едната причина е, че доста голяма част от нашите предприемачески бизнеси са ориентирани за вътрешен пазар, а другата, че над 50% от бизнесите в страната са в сектори с ниска добавена стойност, които не са атрактивни."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още