IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Митренцев: Пазарите се колебаят под знака на търговското споразумение

Данни за ръст на американската и спад в китайската икономика съпътстват случващото се в Хонконг, посочи форекс анализаторът

11:13 | 28.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на седмицата наблюдаваме смесени настроения на капиталовите пазари. Новините около търговското споразумение остават водеща тема. Това съобщи форекс анализаторът Мартин Митренцев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За поредна седмица имаме смяна на настроенията спрямо предишната, посочи анализаторът. – Видяхме ревизираните данни от предходния месец за третото тримесечие – изненадващо, имаше ръст от 2,1% за американската икономиката спрямо предходните данни от 1,9%. Преразглеждането на БВП показа, че материалните запаси на САЩ са се увеличили със 79 млрд. долара, както и че спадът в бизнес инвестициите е намалял."

Според него други добри новини бяха ръстът в потребителското харчене, както и спадът на броя американци, подали молба за обезщетение за безработица. Митринцев отчете, че при долара почти липсваше движение.

"Ръстът на щатските индекси се дължи на третото намаление на основния лихвен процент от страна на Фед, положителния развой в търговски преговори и отчетите на компаниите в третото тримесечие", отбеляза форекс анализаторът.

Мартин Митренцев посочи поредното забавяне за китайската икономика, което се случва през ноември, както и свиването на южнокорейския износ с почти 10%.

"Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е предотвратил военна намеса в Хонконг въпреки изричното нежелание на Китай за чужда намеса в процесите там. Беше приет проектозакон от Сената, защитаващ протестиращите в Хонконг. По всичко личи, че подписването му върви ръка за ръка с развоя по търговската сделка. Ситуацията е всичко или нищо", коментира анализаторът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още