IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има регулации за електрическите тротинетки

Въпреки проблемите електрическите скутери са бъдещето, каза Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер "Зелен транспорт"

11:35 | 28.11.19 г. 2
Кога ще има регулации за електрическите тротинетки

Необходими са регулации относно електрическите тротинетки, третирани като моторни превозни средства. Зачестяват проблемите с тях, водещи до пътнотранспортните произшествия. Въпреки това те са добра алтернатива на придвижване и са бъдещето. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер "Зелен транспорт".

Повод за коментара му са регулациите за ползването на електрически тротинетки в България. Бяха публикувани нови текстове за обсъждане, свързани с тези превозни средства. Част от тях включват максимално допустима скорост от 25 км в час, задължителна каска, движение по велоалеи или най-вдясно на пътното платно. Забранява се движението по скоростни отсечки, градски магистрали и по тротоарите. Контролът ще се осъществява от общинската полиция.

"По отношение на произшествията вече се намесва и трета страна – застрахователите. Ако автомобилът е застрахован, застрахователят ще покрие щетите по него, но няма да го направи за собствена сметка”, каза Грозданов и уточни, че компаниите, които отдават тротинетки, са заинтересовани да няма каски. – Трябва да си носим каска, ако искаме да наемем въпросното превозно средство, което затруднява процеса."

Според представителя на клъстер "Зелен транспорт" в България няма изградена велоинфраструктура за подобни превозни средства. "В цяла Европа са налице проблеми с електрическите тротинетки. Във Франция вече има пет смъртни случая", отбеляза д-р Грозданов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Тогава ще измислят електрически шейни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Minka
преди 4 години
Чакаме с удоволствие да падне първият сняг...Тогава регулацията на зеления транспорт сама ще си дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още