IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз атакува Германия заради „Северен поток-2“

По думите на Витренко действията на Германия ще доведат както до финансови загуби за Киев, така и до застрашаване на стабилността на газовите доставки за Европа

11:24 | 28.11.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на украинската компания Нафтогаз Юрий Витренко обвини Германия, че задушава икономиката на Украйна, подкрепяйки строителството и пускането на газопровода „Северен поток-2", предаде БТА.

С пускането на „Северен поток-2" може да се очаква, че вече няма да има транзит на газ през територията на Украйна. Германия трябва да разбере, че по този начин ще допринесе за икономическото задушаване на Украйна, каза министърът в интервю за „Дойче веле".

По думите на Витренко действията на Германия ще доведат както до финансови загуби за Киев, така и до застрашаване на стабилността на газовите доставки за Европа.

Приходите от транзит са много важни за украинската икономика, а целият украински и източноевропейски газов пазар бе сформиран на основа очакванията газът да върви от изток на запад. Такива радикални изменения - газът да се транспортира от запад на изток (. . .) - са заплаха за стабилността на доставките в региона. Германия като един от лидерите на ЕС трябва да осъзнае това, допълни Витренко.

Доставките по газопровода „Северен поток-2", който свързва Германия директно с Русия, могат да започнат през идните месеци и дори преди края на 2019 година, обяви миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

В края на миналата седмица стана ясно, че Москва очаква газопроводът да влезе в експлоатация в средата на 2020 г. , съобщи днес пред журналисти руският вицепремиер Дмитрий Козак.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак по-рано съобщи, че доставките на газ по „Северен поток 2“ може да започнат идните месеци, дори преди края на 2019 г.

Към днешна дата газопроводът от Русия до Германия през Балтийско море е построен на над 80%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 23 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Това е икономика, базирана на паразитството. То и бълхите биха протестирали с всички сили, ако разберат, че кучето иска да ги изтръска от своята козина... щото бълхите са убедени, че кучето е длъжно да ги търпи и да се грижи за тях, а не за собственият си комфорт !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Каква икономика имат Украйна? Транзитират газта на Русия. Каквото и да имат, то е тясно свързано с Русия. Лвовската клика е изоставена от всички играчи. Няма ЕС, няма НАТО, приключи се. Бонбоните на Порошенко във "Фантастико" имат дъх на мечка гризли след ставане от зимен сън, само след две шишета водка можеш да ги ядеш. Е, кой ги задушава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Странни аналогии правиш. Сигурно си си сипал хлорна вар в наргилето. Какво си се загрижил за украинците? Загрижи се тук за нас, че 72 го чакам вече два часа и го няма никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Що бе - нали великите говедорес продават газ на цена под тръбопроводния от Газпром? Нали са приятелченца с Украйна, а уж и с цяла Европа? Що не залеят Европа с евтин LNG, така че да бият и то по ПАЗАРЕН ПЪТ - шута на лошите руснаци? - Ми хайде - да започнат със своя нов съюзник - украйна - да ги снабдяват с евтин газ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
И защо вие - нагли мръcници и ***, мислите, че можете да изнудвате цяла Европа? Другите държави за вашата изгода ли трябва да се грижат, или за своята си? Кой е заплаха за енергийната сигурност - Газпром и Русия ли - или вие, дето оня ден заплашихте, че след Нова година ще КРАДЕТЕ доставките на газ за Европа? Вече си мисля, че трябва да настояваме всички газови трасета от Сибир за западна Европа трябва да завиват на юг, за да минат и през наша територия - що и на нас Газпром да не ни плаща по 3 МБ рекет на година? Дано колкото може по-скоро Газпром ги удари тия, така че с кървави сълзи да реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 34
Sokratus
преди 4 години
Колко хора може да изхраниш с $2-3млрд в продължение на една година?Проблема не е, че ще спрат доставките през Украйна, а че лилиПутин ще спре да им продава газ, като им предложи цена 2, 3 пъти по-восока от пазарната. И това ще обрече икономиката им на разпад!А това си е изнудване от най-долнопробните!Като падне Украйна идват ред на Сърбия и България!О после по-цял ден ще си пеем: Фараони Олигарси;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 51 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...украинските хрантутковци сочат с пръс! ...никой друг не е по- виновен за случващото се от самите тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
Така е, не сме чак толкова зле. Просто много хейт, много нетрезви преценки и хората се заразяват ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 5
Nemezanimavai
преди 4 години
Или олигарсите от украина се стреснаха че няма да има големи сделки с газ!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 60 rate down comment 5
Achtung
преди 4 години
Хахахаххаах, винаги кагато житейските събития ме изправят пред нерадостната родна действителност се сещам, че има държави като Македония и Украйна и поемам въздух с известна доза гордост и надменост :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още