IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина от Пиер Сулаж бе продадена на търг за 9,6 млн. евро

Това е рекорд за произведение на френския художник-абстракционист

12:00 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пиер Сулаж. Снимка: Getty</em></p>

Пиер Сулаж. Снимка: Getty

Картина от френския художник Пиер Сулаж беше продадена за рекордните за произведение на френския художник-абстракционист 9,6 милиона евро на търг на аукционна къща „Тажан" в Париж, предаде БТА.

Сумата надхвърля предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 6 милиона евро.

Досегашният рекорд за творба на Сулаж беше 9,2 милиона евро, поставен с продажбата на платно от 1959 г. на търг в Ню Йорк миналата година.

За картината „Живопис, 200 Х 162 сантиметра, 14 март 1960" са наддавали осем участници в търга от Азия и САЩ, но в крайна сметка творбата ще стане част от европейска колекция.

Продадената за рекордна сума картина е фигурирала във всички големи изложби, посветени на творчеството на Сулаж. Творбата се предлага за продан за първи път.

Пиер Сулаж ще отбележи 100-годишния си юбилей на 24 декември. По този повод изложба, включваща около 20 негови творби и обхващаща всички етапи от кариерата му, ще бъде открита в Лувъра на 11 декември. Това е своеобразно признание за един от най-значимите художници от втората половина на миналия век, който все още обича да рисува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още