IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела предложи да плаща на доставчиците си в юани

Последните санкции, наложени от САЩ, отнеха достъпа на страната до американската финансова система

22:07 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Николас Мадуро; Ройтерс</em></p>

Снимка: Николас Мадуро; Ройтерс

Правителството на Венецуела и нейната петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) са предложили да плащат на доставчици и контрагенти по сметки в Китай, използвайки юани, информира Ройтерс.

Каракас търси нови начини за извършване на международни плащания, тъй като последните санкции, наложени от Вашингтон и предназначени да принудят президента Николас Мадуро да подаде оставка, отнеха достъпа на страната до американската финансова система.

Официални лица от венецуелската администрация са отправили устни предложения за разплащане в китайската валута на поне четири компании, които предоставят услуги на публичния сектор, заявиха запознати източници.

Традиционно венецуелските юридически лица плащат на партньорите си от частния сектор в местната валута - боливар или в щатски долари. Но хиперинфлацията и американските санкции, които забраняват на американските компании да правят бизнес с публичния сектор на Венецуела, усложниха тези методи.

Първоначално след налагането на въпросните санкции правителството на Венецуела и PDVSA са извършвали разплащанията си в евро, получено от продажби на нефт и злато.

Плащането на доставчиците в юани ще позволи на Венецуела да се възползва от капитали, с които разполага в Китай, въпреки че процесът на откриване на сметки в китайските банки се оказва сложен.

PDVSA и Централната банка на Венецуела отдавна поддържат сметки в Китай, отчасти благодарение на финансова сделка, подписана преди повече от десетилетие, при която Китай отпусна около 50 милиарда долара на страната от ОПЕК в замяна на суровинни доставки.

Централната банка на Венецуела държи около 700 милиона долара, деноминирани в юани, в сметка в централната банка на Китай, които получи по-рано тази година като компенсация за доставка на петрол.

Предложението на Венецуела да плаща в юани е направено, след като някои китайски юридически лица предприеха различни действия в опит да се дистанцират от латиноамериканската страна.

Китайската национална петролна корпорация, един от най-големите чуждестранни инвеститори в петролния сектор на Венецуела, през август спря да приема доставки от пристанищата на Венецуела поради притеснения относно санкциите.

Анализаторите очакват китайският внос на венецуелската суровина да е спаднал до нула през миналия месец. Но Китай внася все повече и повече суровинни смеси от Малайзия, които включват венецуелски петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още