IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Стойнев: От години Европа буксува на място заради европейската интеграция

"Зелената сделка" за енергиен неутралитет до 2050 г. е амбициозна цел и приоритет на ЕК, но изисква голям финансов ресурс, посочи преподавателят по европейско право

19:07 | 28.11.19 г. 2
Иван Стойнев: От години Европа буксува на място заради европейската интеграция

В началото на септември председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен представи самата комисия и аргументира различните ресори, които тя повери на членовете на комисията. Програмата е амбициозна, но тя надхвърля обичайното очакване на една политическа платформа за развитие на определена дейност. Това каза доц. д-р Иван Стойнев, преподавател по европейско право в СУ “Св. Климент Охридск”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"От години Европа буксува на едно място заради липсата на ясна цел – накъде се движи и как европейската интеграция трябва да се развие. Липсва ни един голям проект", коментира той.

По думите му Европа винаги е била обединена под една или друга цел, която е карала интеграцията да се развива логически с ясно настъпателно движение.

Той обаче смята, че всяка една цел трябва да може да се финансира.

"Проблемът с целите на Урсула фон дер Лайен е, че тя встъпва в период, в който преговорите по многогодишната финансова рамка са към своя край и почти са приключили. На базата на това ще трябва да се реализират следващите стъпки от разпределянето на бюджета в рамките на ЕС. Това ще я ограничи в някои аспекти", посочи Иван Стойнев.

За пример той даде един от основните приоритети на Европейската комисия – Зелената сделка.

„Това е ключов аспект за цяла Европа, но изисква определен финансов ресурс, който не може да бъде акумулиран и финансиран толкова лесно. Перспективата за енергиен неутралитет до 2050 г. е амбициозна цел“, посочи Иван Стойнев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
няма гигабимберици импе , мегабимберици ще са . последно ядренито лоби не успя да си прокара идеята и остават мегабимберици :))) ... иначе като нищо щеше да го докареме до гигабимберици :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Перспективата за "енергиен неутралитет" е толкова "амбициозна" цел, че всичките пари на света няма да стигнат, освен ако Европа не се върне икономически, социално, технологически и всякак в Ранното Средновековие !!! Ще ограбят цели гигабимберици от европейските данъкоплатци, преди да признаят, че не става... и ако все пак си признаят, ще е добре, защото от тъпоглавие може да предизвикат тотален енергиен колапс и оттам - икономически, социален и всякакъв друг колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още