IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще замени ли блокчейн златото?

Скоро можем да видим повече положителни ефекти от блокчейн технологиите върху крайните потребители, прогнозират експерти

19:46 | 29.11.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Все повече компании използват блокчейн технологиите в дейността си и скоро можем да видим повече положителни ефекти за крайните потребители. Това стана ясно по време на панел "Блокчейн и криптовалути", който беше и последният в рамките на Investor Finance Forum. 

Според панелистите блокчейн дава възможност да не се доверяваме само на една институция, а сами да отговаряме за финансовите си средства, но много хора се интересуват от това как да правят пари на момента и как технологията да се използва в ежедневието. 

Блокчейн е нещо като счетоводна книга, в която са записани самите стойности на криптовалутите. В момента започваме да забелязваме централизирана употреба на блокчейн само между две държави, посочиха участниците в дискусията.

Как борави обикновеният човек с криптовалутите? Блокчейнът все още е много бавна технология, когато се използва за трансакции. Криптовалутата може да се разгледа като файл, който може да бъде прехвърлен от един контрагент на друг с гаранцията, че няма да бъде копиран. Разликата с финтех портфейлите, е че сумите, които виждаме изписани в едно финтех приложение, са притежание на някой посредник, който осигуряват достъп, докато при криптовалутите няма посредник. 

Все повече банки и други институции започват да проявяват интерес към блокчейн и криптовалути. Обсъжда се дори идеята централните банки да започнат да въвеждат такива технологии в практиката си. Предстои да видим дали ще се създаде нов криптопроект или отново система за централизирани разплащания.

По отношение на регулацията за предотвратяване на прането на пари Николай Тодоров, основател и главен изпълнителен директор на LimeChain отбеляза, че това е един от най- сигурните начини да се проследи източникът на парите, като изследователите дори твърдят, че след четири трансакции може с абсолютна сигурност да се потвърди кой криптоадрес на кого принадлежи. Но все пак системата е още в самото си начало и Владислав Драмалиев, директор и основател на фондация "Битхоуп" прогнозира, че поради големия интерес от всякакви институции до около 10 години потребителите ще използват приложения, за които дори няма да знаят че са децентрализирани.

На въпрос от публиката дали може блокчейн да замени традиционни „котви“ като златото участниците в дискусията отвърнаха, че е по-вероятно тези инструменти да продължат да съществуват заедно заради различните интересни на инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
JPMorgan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
съмнявам се ... къде се тестват, дай име на една да проверя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Не съм специалист, но знам, че подобни системи вече се тестват. За банкерите е известно, че са консервативни и съвсем не глупави хора и щом те са видели някакви предимства в подобно нововъведение, то и аз го приемам на доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Тоест, нищо не пречи да имат, но само за собствена употреба - за транзакции между различните клонове и подразделения.---и кому е нужно да го правят с блокчейн, при положение че в момента си имат решение което е по бързо и по енергоефективно ?? Винаги трябва да има балнас между цена/валю при една услуга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis18
преди 4 години
тия тримата с минералната вода от 0.50 стинки ше съборят златото тъй ли стана раотата и то от африканската Колония ?!? оффф леле майко, мда мое се надуват на спирката на метрото в Обеля с минералната вода на некой църрвул иначе тц ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
няма как, по простата причина че не можеш да си направиш ланец или зъб с блокчейн ! :):) иначе всеки технически грамотен човек и малко финасово му е ясно че това е понци схема която се вихри благодарение на печатницата която печата от 10 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Аз проблем не виждам. Върни де назад няколко века и виж как са работили банките в САЩ. Блокчейн се съчетава идеално с новия ред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Не е практично всяка банка и компания да имат собствена криптовалута. Тоест, нищо не пречи да имат, но само за собствена употреба - за транзакции между различните клонове и подразделения. А за междубанкови и междуфирмени разплащания, както и за работа с клиенти ще трябва да се ползва някоя универсална. Последната или ще е извън контрола на властите, или ще е напълно под техен контрол. Във втория случай, чрез нея ще се провежда монетарна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Абсолютно вярно е това, което казваш, но как си го представяш всяка банка и всяка компания да има собствена криптовалута? В един момент пак няма да има място за фиатни пари и оттам възможност за провеждане на монетарна политика. В статията е налице изпускане на цялостния поглед върху картината, като ни представят един доста фрагментиран момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Интересно е как блокчейнът се съчетава с монетарната политика, тъй като са взаимно изключващи се? Някаква нова икономическа теория ли ще възникне, ще изчезнат ФЕД и банките? Чак ми домиля за този "Град на слънцето".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още