IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска цената на руския газ да бъде обвързана с европейската

Страна няма да приеме да плаща политическа цена за газа, заяви украинският министър на енергетиката и околната среда

11:53 | 30.11.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна е готова да разгледа вариант с преки доставки на газ от Русия, ако цената на газа бъде обвързана с европейския индикатор, заяви украинският министър на енергетиката и околната среда Олексий Оржел, цитиран от ТАСС.

В продължение на четири години цената на газа за Украйна се равнява на цената за Европа плюс транспорта му обратно, което води до една от най-високите цени, подчерта министърът в интервю вчера. "Когато говорим с руската страна в момента, имаме ясна позиция. Казваме, че ако можем да се договорим за преки доставки, в пакет, цената трябва да бъде обвързана с европейския индикатор", заяви той.

Оржел добави, че Украйна няма да приеме да плаща "политическа цена" за газа. Той увери, че Киев иска да получава доходи от транзита на руски газ през негова територия и е готов да подпише договори за транзит "при европейски условия".

В случай на прекратяване на транзита на руски газ от 1 януари догодина цената на газа за украинците може да достигне до около 500 долара за 1000 кубични метра, подчерта Оржел. Той напомни, че правителството е предложило на украинците гарантирана цена от около 333 долара за 1000 кубични метра, ако транзитът на газ бъде спрян след Нова година.

"Пакетното предложение" на Москва включва споразумение по съдебни спорове и покупки на газ по по-ниски тарифи. Като вариант Русия предлага и удължаване на съществуващия договор за транзит на газ до 2020 г., припомня ТАСС. Киев смята за неприемлив отказът от съдебни дела и подписването на краткосрочен договор.

Украйна е готова да се откаже от исковете си към "Газпром", на стойност 12,2 милиарда долара, ако получи компенсация, заяви вчера изпълнителния директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 2
0pk
преди 4 години
Tи си най-голямата празна приказка в тоя форум :D Така съм те и запомнил - "Стоянчо празната приказка", щот ми се струва че никой не ти чете глупостите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 27
Стоян Петров
преди 4 години
Ше.мет, изпращам ти количествата газ, който ще се транспортират от Силата на Сибир. газопровода струва 55 милиарда долара. Когато пиша, че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки, това не са празни приказки. След първата година на експлоатацията на Турски, ще ти изпратя и за него, но заедно със Син поток. "Менеджер Газпром экспорта Андрей Зотов рассказал о контрактных обязательствах Газпрома по поставкам газа по газопроводу Сила Сибири в Китай на ближайшие три года.Сегодня мы можем говорить только о контрактных цифрах объемов поставок газа в Китай, потому что для нас следующий год будет первым опытом. Мы берем минимальные контрактные обязательства от 5, 10 и 15 миллиардов кубометров в год это имеется в виду 2020, 2021 и 2022 год соответственно это 85% от этих объемов, сообщил Зотов, передает РИА Новости."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
"Киев смята за неприемлив отказът от съдебни дела и подписването на краткосрочен договор. Украйна е готова да се откаже от исковете си към "Газпром", на стойност 12,2 милиарда долара, ако получи компенсация, заяви вчера изпълнителния директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко. "Навремето един умен човек беше казал, че който иска много, накрая не получава нищо !!! Наистина ли тоя *** мисли, че Газпром ще се съобрази с решението на някакъв селски съд от Швеция? По същата логика Газпром може да осъди Нафтогаз за 122 милиарда долара обезщетение в Белоградчишкия съд например.Газпром им предложи честни условия - тия или ще ги приемат, или ще *** от студ. Пак питам - що не купят "евтин втечнен газ от САЩ"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Нищо не може да премине.Украинците по новото ЕС законодателство има около 3 месеца работа, минимум, докато направи нов газов оператор по ЕС законите.А те тепърва се канят да го почват.БГ може да го изdуха зимата, що по тая причина договор няма да има!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Не може ли Русия да премине от доставки с дългосрочни договори на фиксирана цена към търговия с газ на спот цени ? Какви ще са последствията тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още