IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоманената индустрия печели милиони от търговия с квотите за вредни емисии

Степента на необичайната печалба може да е над 8 млрд. евро

15:35 | 30.11.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската стоманена индустрия отново е в криза, а основните причини за финансовите загуби и масовите съкращения са предостатъчно. Стагниращо търсене, свръхпроизводство, високи цени на желязната руда и трудности при вноса заради търговското напрежение са малка част от тях, пише Крис Браянт в свой анализ за Bloomberg.

Производителят на стомана Tata Steel обяви, че ще съкрати близо 3 хил. служители от европейското си подразделение преди дни. Компанията аргументира решението си със „значителното увеличение“ на цените за разрешителните, свързани с въглеродните емисии, пише Bloomberg TV Bulgaria. 

Хвърлянето на вината върху цените на емисии от въглероден диоксид е често срещана практика в индустрията. ArcelorMittal използва емисиите за оправдание през май, когато обяви свиване на производството.

Но действителността изглежда малко по-различно. Стоманата отговаря за около 7% от емисиите в световен мащаб, въпреки че в момента се осигурява защита в сектора именно чрез купуването на разрешителни за емисиите. Производителите на стомана са в трудна позиция, но не трябва да се противопоставят на политика, която е била изгодна за тях през годините и им помага да ограничат вредното въздействие върху въздуха.

Европейската система за търговия с емисиите беше създадена преди повече от 10 години, за да спомогне за справянето с климатичната криза. Основният начин е, че принуждава замърсителите да си плащат. Причината за тревогата на компаниите от индустрията е, че цените са се утроили през последните 2 години, откакто Европейският съюз (ЕС) промени системата.

На теория това усложнява ситуацията за производителите на стомана. Те отделят близо 2 метрични тона въглероден диоксид за всеки произведен тон стомана. По груби сметки емисионната цена от 50 евро за всеки произведен тон стомана е показателна, защото разликата между цените на стоманата и разходите на суровите материали за производството е близо 250 евро на метричен тон.

Свиването на производството на стомана след кризата през 2009 г. остави компаниите от бранша с голям излишък на разрешителни. Те могат да ги продадат на печалба или да ги запазят. Степента на необичайната печалба от индустрията е оспорвана, но според проучване тя може да е над 8 млрд. евро. Някои производители още печелят от това.

Европейското подразделение на Tata Steel е генерирало приходи за 211 млн. паунда от продажбата на излишни разрешителни през финансовата 2019 г. до март. Така че е много необичайно производителите да обвиняват високите цени за разрешителни, след като генерират голяма печалба от тях.

„Европейският сектор на стоманата е в трудна позиция, но да обвиняваш цените за вредните емисии е лицемерно“, коментира директорът в Carbon Market Watch Сам Ван ден Плас.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
*****= л,ум,пени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Е добър ден. Същото е и с "великите протести" на климатичните промени и оная шитня Грета...Сложиха е там да свърши една работа и я свърши. Сега "***", че плащат. И знаеш ли защо? Защото са ***...Кво направиха. Нещо много просто. Излязоха едни хора на екологичен протест, показаха една пикла да говори в ООН и хоп.... допълнителни "екологични" такси към цените на самолетните билети...И това го получи Европа, която е честно казано най развита от целия свят и изхвърляща най малко вредни емисии....Честито на печелившите.А *** ще продължават да не подозират, че за всичките тези "климатични промени" стоят едни хорица, които много обичат да гушат пари...А най големите *** всъщност са тези, които излизат на протестите за каузата "климатични промени", а не подозират, че и те ще си плащат.Но какво да направиш, когато човека си е поначало много т,ъпо същество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
Tobywolf
преди 4 години
Всичките тия квоти са тотален sh*t, от който се съдират милиарди, в края на краищата, от последния клиент, т. е. потребителя на дребно.Това е и в енергията, и във вредните емисии стомани, фреони и т.н. Най-голямото дърво го отнасяме в Стария свят, защото повечето от останалите не признават този рекет и си хакат на воля без такива утежнения, пък ние си мислим, че спасяваме свата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Баси икономиката, в която производителите на стомана, са по на сметка да спекулират с С02 и да печелят, вместо да произвеждат нерентабилно стомана. Наистина лицемерието на зелените изпразниджобисти е уникално и за сметка на десетки хиляди работни места в Европа. Накрая тази истерична пасмина измманици, ще стане една от най-презрените в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още