IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Младенов: България може да научи много от Южна Корея

Новият експортен хъб ще работи под формата на месечни събития, които ще бъдат с обучителен характер

12:55 | 02.12.19 г. 3
Тодор Младенов: България може да научи много от Южна Корея

България може да научи много от Южна Корея. В азиатската страна се подкрепя вторичният експорт, като не само самите фирми могат да излязат на пазара за износ, но и могат да се включат като подизпълнители и износители на по-големите корпорации. Това обясни е ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" .

Заедно с него в студиото присъства и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчване на малките и средните предприятия. Те разказаха, че идеята за създаването на Експортен хъб – България се е появила още при встъпването в длъжност на Таков, през миналата година. Двамата са били на обучение в Южна Корея.

„От Южна Корея можем да научим много неща. София тех парк от няколко години работи с представители на най-различни организации, които подкрепят бизнеса в Южна Корея. Получаваме много сериозна помощ от тях. Цялата иновативна екосистема работи на много високи обороти, правителството подпомага всяка една разумна инициатива, а това е обезпечено със сериозни ресурси“, разказа Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" .

Той заяви, че в азиатската страна се подкрепя вторичният експорт като не само самите фирми могат да излязат на експортния пазар, но и могат да се включат като подизпълнители и износители на по-големите корпорации. 

„Експортният хъб сам по себе си ще представлява едно пространство, което ще бъде и офлайн, и онлайн. В него фирми ще могат да получават адекватно обучение и съвети относно това как могат да излязат на чужди пазари“, разказа Младенов.
 
Бойко Таков обясни още, че експортният хъб ще работи под формата на месечни събития, които ще бъдат с обучителен характер. 

„Хора с опит ще помагат на други български компании със съвети и контакти. Ще стартираме пилотна програма с 15 компании, която ще представлява обучителна програма в рамките на 4 месеца, като крайната цел е да се намери поне по един нов пазар за всяка от тези компании. Това е амбициозно, но абсолютно постижимо“, каза Таков.

Всички дейности ще да стартират през следващата година.

Младенов коментира още, че ролята на "София Тех Парк" ще бъде в това да помага на фирмите да подобрят своя капацитет относно технологичната им обезпеченост.
 
„С ресурсите, които имаме като възможности за инкобиране и за предоставяне на развойни услуги на територията на "София Tех Парк" в рамките на нашия технологичен комплекс, ние ще се постараем всяка една фирма да има възможност за консултация, за да може да подобри продукта си“, допълни още изпълнителният директор на "София Тех Парк".

Гледайте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
И как трябва да се работи ? Като в Япония ли, да стоим по цял ден в офиса чакайки шефа да си тръгне и да клюкарим по колежките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Има какво да научим от Южна Корея и от други азиатски държави. Например, как трябва да се работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
не мисля че има кво да научим от която и да е азиатска държава ... ! но пак сте викнали експерти та дрънкат :Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" . ... администратор/бюрократ кво разбира от иновации ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още