IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Има много нерешени проблеми в сферата на труда

Бъдещият социален министър ще трябва да се пребори за нова система на заплащане на социалните работници, каза експертът

12:53 | 02.12.19 г.
<p>
	Иван Нейков.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Иван Нейков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Номинираната за нов министър на труда и социалната политика Деница Сачева, която се очаква да смени на поста подалия оставка Бисер Петков, влиза в много неподходящ момент в министерството на труда и социалната политика, защото приключва бюджетната процедура и почти няма време за реакция. Това коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков, цитиран от БТА.

По думите му при всички положения тя обаче трябва да се пребори за нова система на заплащане на социалните работници, защото те са много разочаровани и демотивирани, а трябва да изнесат на гърба си цялата реформа за хората с увреждания, да довършат деинституционализацията.

Петте процента допълнително увеличение на заплатите им извън десетте за всички бюджетни служители, трябва да покажат, че има разбиране за проблема от страна на правителството, но категорично не отговарят на усилията на социалните работници, които работят в изключително стресова ситуация, смята Нейков. Има случаи, в които те са финансово по-зле от хората, на които помагат, допълни експертът.

Необходими са и промени в трудовото законодателство, подчерта той. Огромна част от българските предприятия не са в състояние да спазват българското законодателство - всичките микропредприятия са така, отбеляза той. И допълни, че трябва да има един набор от най-важни неща в трудовото право и хората да знаят, че това най-важно съдържание трябва да бъде спазено. То трябва да е свързано с трудовия договор, с условията на работа - с живота и здравето на работниците. Десет процента от цялото законодателство трябва да важи за микропредприятията, иначе се лъжем, че го спазват, допълни Нейков. 

Попитан как министър Бисер Петков общуваше с различните обществени групи, Нейков каза, че отдавна не е виждал рискова група като тази на майките на деца с увреждания да се изправи в защита на социален министър, което според него означава, че Петков е намерил общ език с тях , че те са му гласували доверие.

Експертът отбеляза, че от гледна точка на законодателството има изключително много нерешени проблеми в сферата на труда, а напоследък повечето министри на труда и социалната политика са били повече министри на социалната политика, отколкото на труда, „който е сложен в ъгъла“. Проблеми са натрупани и в сферата на капацитета на АСП, с оценката на труда на тези хора, а там текучеството е огромно, социалните работници нямат мотивация да извършват огромната реформа, с която са натоварени, допълни още Нейков. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още