IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет се оглежда за придобивки, но се оплаква от скъпите оценки

Наскоро легендарният инвеститор е отправил оферта за поглъщане на Tech Data, но е бил надцакан

16:07 | 02.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Неотдавна Уорън Бъфет е отправил оферта за поглъщане на Tech Data, но компанията е получила предложение и от частната инвестиционна компания Apollo Global Management, съобщава CNN.

Tech Data (TECD) съобщи късно в сряда, че се е съгласила на условията за придобиване от Apollo (APO), които оценяват компанията на около 6 млрд. долара, или 145 долара на акция. Преди това Apollo наддаваше със 130 долара на акция за компанията. Apollo заяви в прессъобщение в сряда, че Tech Data е получилa "превъзходно предложение" от неназован съперник на 23 ноември. Това e подтикнаlo Apollo да повиши цената на офертата си.

CNBC съобщи в петък, че другото предложение е дошло от контролираната от Бъфет Berkshire Hathaway (BRKB) и се е равнявало на 140 долара на акция за Tech Data. От технологичната компания не коментираха спекулациите. Berkshire Hathaway и Apollo не отговориха на исканията за коментар.

И все пак, не е голяма изненада, че Бъфет търси възможности за закупуване.

От Berkshire Hathaway съобщиха по-рано този месец, че компанията вече има 128 млрд. долара в брой. А Бъфет написа в годишното писмо до акционерите на компанията през февруари, че се надява да направи значителна придобивка.

През тази година имаше слухове, че Berkshire може да поиска да купи голяма авиокомпания като Southwest. Berkshire вече притежава акции в Southwest, както и в Delta, American и United.

Бъфет се оплака от факта, че оценките за много компании са изключително високи, като се има предвид, че фондовата борса е близо до най-големия си връх за всички времена. И подчерта многократно, че няма да плаща за сделки повече, отколкото е необходимо.

Проблеми с хранителния гигант Kraft Heinz (KHC) може да попречат на Бъфет да прекали с разходите за придобивания. Berkshire си партнира с частната инвестиционна компания 3G Capital през 2013 г., за да купи Heinz, а през 2015 г. последва сливането с Kraft.

Тази инвестиция се превърна в голям провал, тъй като през последните години Kraft Heinz отчете слаби продажби за много от основните си марки и намаляване на стойността на няколко от тях. Kraft Heinz също така агресивно намали разходите си във време, когато много от нейните конкуренти харчат за закупуване на модерни компании за биологични храни.

Последната голяма придобивка на Berkshire беше сделката на стойност 37 млрд. долара за Precision Castparts през 2016 г.

Наскоро Уорън Бъфет вложи 10 млрд. долара от Berkshire като инвестиция в петролната компания Occidental, за да ѝ помогне да надвие Chevron в наддаването за придобиване на конкурента Anadarko Petroleum. Милардерът-инвеститор Карл Айкан разкритикува тази сделка пред CNN по-рано тази година, определяйки борбата за Anadarko като „пародия“ заради благоприятните условия, които Occidental предостави на Бъфет, за да може да си осигури финансиране от Berkshire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis18
преди 4 години
по-скоро да се оглежда за некой скъп парцел, че зарад такива кат тоя обедне света, а в тоя некролог са концетрирани некви си стотици милиарди ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още