IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 започва седмицата със спад от над 1,6%

Понижения от по около 2% има и при водещия индекс в Германия и Франция

19:19 | 02.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник дълбоко на червена територия, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи нови мита за вноса на метали от Бразилия и Аржентина, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се раздели с близо 1,6% от стойността си, като всички сектори и водещи борси се намират на отрицателна територия. Сред най-зле представилите се индекси бе френският САС, който се раздели с над 2% от стойността си. Сходна бе загубата и на германския DAX, чийто спад възлезе на 1,95%.

Под един процент бе изоставането на британския бенчмарк FTSE 100 – минус 0,82%.

В понеделник американският президент написа в Twitter, че „Бразилия и Аржентина извършват масирана девалвация на валутите си“, което се отразява негативно на американските фермери. „Следователно незабавно ще възстановя митата за стоманата и алуминия, които се доставят в САЩ от тези страни“, посочи той.

Държавният глава отново засегна и Федералния резерв, който според него трябва да намали лихвите и да разхлаби паричната си политика.

Изненадващото обявление на Тръмп бе направено на фона на запазения фокус на инвеститорите върху случващото се на търговския фронт, където САЩ и Китай все още се опитват да постигнат т. нар. споразумение от първа фаза.

В Европа по-рано в понеделник бяха представени данни за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността в еврозоната, която отбелязва свиване за десети пореден месец през ноември. Въпреки това според данните на IHS Markit най-лошото може и да е преминало за заводите в региона.

При индивидуалните акции тези на британската технологична компания Ocado потънаха до дъното на Stoxx 600, след като стана ясно, че издава облигации за половин милиард британски лири, за да финансира строежа си на нова фабрика. Книжата й поевтиняха с над 5%.

На върха на индекса застанаха акциите на Tullow Oil, които поскъпнаха с над 3,6%, след като бе съобщено, че правителството в Уганда е уредило данъчния си спор с международната петролна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
хахахахахахахаха! не пий алкохол през деня, излагаш сеПрез сапа им е за тая марионетка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
На света вече нямаме икономика, а донълдономика. Доналдът си прави каквото си иска - никога никой друг жив или умрял човек не е имал такова колосално влияние върху световните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още