IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забранява продажбата на смартфони без инсталирани руски приложения

Според властите в Москва по този начин ще бъдат насърчени технологичните компании в страната пред чуждестранната им конкуренция

09:02 | 03.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обнародва в понеделник закон, който забранява продажбата в Русия на смартфони и компютри, които не са оборудвани с предварително инсталирани руски софтуери или приложения, предаде БТА.

Този закон влиза в сила на 1 януари догодина и беше представен от властите като средство за насърчаване на технологичните компании на Русия пред чуждестранната конкуренция.

Според текста на закона потребителят трябва да има възможност да използва определени типове технологични продукти с предварително инсталирани руски програми. Този текст уточнява, че правителството сега ще изготви списък на засегнатите от закона устройства, който би трябвало да включва телефони, компютри и смарт телевизори. Правителството ще изготви и списък на приложенията, които трябва да бъдат предварително инсталирани от производителя.

В Русия законът е известен като „закон срещу Apple“, тъй като американският производител винаги е отказвал да инсталира предварително приложения на устройствата си, които са различни от неговите.

Обнародването на закона идва едва броени седмици след представянето на друг спорен закон, позволяващ на Русия да създаде „суверенен интернет", изолиран от големите световни сървъри.

Руските власти не престават да затягат контрола в последните години върху руското интернет пространство, блокирайки съдържание и сайтове, свързани с опозицията, но също и услуги, отказващи сътрудничество с тях.

Друг текст, обнародван в понеделник от Путин, затяга глобите за компании, които не спазват закон от 2015 г., който ги задължава да съхраняват лични данни на руските си потребители на сървъри в Русия. Глобите могат сега да достигнат 6 милиона рубли (84 400 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 5
Mechkata
преди 4 години
Ментално увредените не са за съжаление, а за лечение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Руснаците пак го докараха до сталинистки тип държава, но този път няма защо да ги съжаляваме. Искаха да са сила - те ти сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още