IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще реагират пазарите на новите мита на Тръмп?

Завръщането на президента към политиката на безкомпромисно налагане на мита предизвикаха най-голямата разпродажба на Wall Street за последните осем седмици

13:00 | 03.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Новото желание на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита на все о-голям кръг от търговските партньори на страната напомни на инвеститорите, че предстои настъпване на важен срок за Китай, предава Bloomberg.

Цените на акциите в световен план достигнаха рекордни върхове през миналия месец, отчасти задвижвани от оптимизма, че между САЩ и Китай ще бъде постигната поне временна търговска сделка. Междувременно, часовникът продължава да тиктака и датата 15 декември, когато Тръмп заплаши, че ще наложи 15% мита върху 160 милиарда долара китайски внос, наближава.

„Ако митата, насрочени за 15 декември, бъдат наложени, това би било голям шок за пазара“, казва Сю Трин, управителен директор за глобална макростратегия в Manulife Investment Management в Хонконг. „Тръмп ще бъде Гринч, който открадна Коледа", добави тя.

Остават около две седмици до заветната за конфликта с Китай дата, а администрацията на Тръмп „удари“ Бразилия и Аржентина с мита върху вноса на стомана в понеделник и предложи налагане на митнически ставки върху Франция като наказание за данък, който даде отражение върху дейността на големи американски технологични компании.

Завръщането на Тръмп към политиката на безкомпромисно налагане на мита заедно с незадоволителните икономически данни на САЩ предизвикаха най-голямата разпродажба на Wall Street за последните осем седмици. Но какво ще се случи на борсите, ако митата, насочени срещу Китай, наистина влязат в сила на 15 декември.

Това ще бъде „определено рисково за всички“, заяви Тонгли Хан, главен инвестиционен директор в Deepblue Global Investment. „Това, което се случи наскоро, прави тази търговска сделка по-скъпа за китайските лидери - така че виждам мрачно бъдеще в краткосрочен план от един до два месеца“- добави той.

С приближаването на края на 2019 г. търговска сделка изглежда все по-отдалечена.

„Изглежда, че в най-добрия случай тя (сделката – бел.ред.) ще бъде насрочена за началото на следващата година“, каза Стив Брис, главен инвестиционен стратег в частната банка Standard Chartered. Посланието му към инвеститорите е: „Може би съкратете инвестициите в рискови финансови инструменти или със сигурност не спекулирайте на този етап. Но гледайте да направите това през следващите няколко седмици, ако забележим понижения от 5 до 7%“.

В по-дългосрочен план Брис остава оптимист. „САЩ и Китай все пак ще постигнат някаква сделка. Това ще намали несигурността и ще помогне на световната икономика да се възстанови", каза той.

За Кери Крейг, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, ключово притеснение, е че борсите вече работят с перспективата за търговска сделка, която все още не е подписана.

„Имаше много оптимизъм около търговска сделка и това ще тежи на пазарите през следващите месеци“, каза Крейг и добави: „Междувременно ни е нужно по-силно възстановяване на световната икономика, за да бъдат компенсирани някои от тези несигурности“.

За някои инвеститори поевтиняването на акциите в началото на седмицата вече представлява възможност за покупка.

Подновеният натиск чрез мита срещу Южна Америка и Европа вероятно е усилие за укрепване на имиджа на Тръмп – „човекът на митата“, преди сключването на търговска сделка с Китай, каза Ели Лий, ръководител „Инвестиционни стратегии" в Централната банка на Сингапур.

„Икономиката сега е в много деликатна ситуация и ако това (налагането на нови мита – бел.ред) се случи, то сериозно ще увеличи риска от навлизане в рецесия - и Белият дом не би искал да бъде в тази ситуация непосредствено преди президентските избори през 2020 г.“, каза Лий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахха, всичко му е фалшиво на тоя ... като почнеш от косата ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Цялата афера от фалшивата търговска война вече взе да писва. Нито САЩ намалили вноса си от Китай, нито Китай зависимостта си от американските корпорации, цялото нещо е предизборен цирк на Тръмп уж в защита на работните места в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
khao
преди 4 години
идат избори, трябва да се демонстира сила пред реднеците ... и е заложил на късо! Накрай да не стане че 5пъти фалиралия ще искара повече пари за тия 4 години от колкото за целия си живот :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
А вие как мислите че ще реагират пазарите след митата на тръмп Новите мита Това риторичен въпрос ли е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още