IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция заплаши да блокира действията на НАТО, ако не получи подкрепа срещу кюрдите

Ако турският президент изпълни заканата си, това може да се превърне в нова причина за конфликт между съюзниците от блока

12:34 | 03.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да се противопостави на някои от мерките на НАТО, освен ако блокът не подкрепи неговата битка срещу сирийските кюрди. Това поставя под въпрос възможността на Алианса да защити стратегическите си интереси в балтийския регион.

Анкара иска НАТО да признае силите на сирийските кюрди за терористични формирования. Според турските власти милициите, които бяха ключов съюзник на САЩ в битката на терен срещу „Ислямска държава“ в Сирия, са част от Кюрдската работническа партия (ПКК) – обединение на турски кюрди, обявено за терористична организация както от Анкара, така и от Европейския съюз и САЩ. Анкара приема сирийските кюрди като заплаха за териториалната си цялост и през октомври започна операция срещу тях в Сирия.

„Ако нашите приятели в НАТО не приемат тези терористи, срещу които се сражаваме, за терористи, то тогава – съжалявам, но ще се противопоставим на всяка стъпка, която ще бъде предприета там“, посочи турският президент, цитиран от Bloomberg, преди да отпътува за Лондон, където днес и утре се провежда ежегодната среща на върха на страните от Алианса.

Подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски милиции се превърна в една от няколкото точки на конфликт между Анкара и Вашингтон, които през последната година обтегнаха допълнително отношенията между страните с двете най-големи армии в НАТО. Желанието на Ердоган блокът да приеме кюрдите за терористи обаче не изглежда възможно, тъй като това би означавало САЩ да признаят, че са сътрудничили на терористи по време на акциите си в Сирия.

Турция не е против участието в споразумение за защита на балканските държави срещу евентуална руска агресия, но иска същата солидарност да бъде показана и в нейната борба срещу кюрдските сили, заяви миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турция води военна офанзива срещу ПКК вече три десетилетия, провеждайки операции срещу кюрдите освен на територията на Сирия, така и на тази на Ирак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Турция начело с пишман султанчето Ердо няма място в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Нямам против и Ердоган да го обяват за вожд на терористично правителство, унищожаващо демократична Турция, не. Но ако нашите цветни събратя се обединят с оръжия и поискат част от бълг.територия, за да я обособят в своя държава и на тях ще кажа, че са терористи и ще искам да ги затрия от Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
А!Да си додем на думата. Сега е ред на някой друг да поиска обявяването на ислямската ПСР на Ердоган за терористична организация заради великотурските претенции, геноцида на кюрдите както навремето срещу арменци и гърци, незаконното навлизане в Сирия и заплахите срещу Ирак.Та разбрал съм много добре.Ще ми отговориш ли в какво кюрдите са по-лоши от фанатизирания ислямист Ердоган че да бъдат обявени за терористи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Mechkata
преди 4 години
BgMan, не си разбрал прочетеното... "Анкара иска НАТО да признае силите на сирийските кюрди за терористични формирования." - ето за такава подкрепа става въпрос, за да може после, както казваш, "Третата по големина армия ДА СЕ СПРАВИ с 1млн. цигганяка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Ама Турция си ги мачка кюрдите както и когато си иска. За каква подкрепа става въпрос? Моля редакцията да бъде по-конкретна или някой журналист да пита султана.Третата по големина армия в НАТО (и една от най-добре въоръжените) не може да се справи с 1 милион мъже въоръжени предимно с леко стрелково оръжие, снайпери и преносими ракети.За нещо друго става въпрос в искането на турците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
pinoccio
преди 4 години
Те - САЩ и ЕС, ако могат, сега биха обявили ПКК за борци за независимост. Така и някога са ги обявили за терористична организация - чисто конюнктурно, за да не трошат рахата на Турция като аванпост срещу Русия. Сега тихомълком кюрдите са съюзници на тези, които са ги обявили за терористи. Прелюбопитна картинка предвид колко бързо приятелите стават врагове и обратно. Затова не хвърляйте нито партийния си билет, нито зимните си дрехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още