IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп не разбира и валутните войни

Американският президент иска по-евтин долар, но трябва да внимава какво си пожелава

18:15 | 03.12.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп иска да се предпази от слабите чужди валути.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп иска да се предпази от слабите чужди валути. Снимка: Ройтерс

Каква разлика прави едно десетилетие, пише Джон Отърс за Bloomberg. През септември 2010 г. Гуидо Мантега, тогавашният финансов министър на Бразилия, се оплакваше горчиво от „валутните войни“, претендирайки, че свръх разхлабената парична политика на Федералния резерв от онова време несправедливо вреди на икономиката му. "Ние сме в разгара на международна валутна война, общо отслабване на валутите", каза той тогава. „Това ни заплашва, защото ни отнема конкурентоспособността.“

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп осъжда яростно абсолютно същото нещо - само  че този път Бразилия, както и Аржентина, действат нечестно. В последния си туит, достигнал до целия свят, Тръмп каза: „Бразилия и Аржентина осъществяват масивна девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери."

След като обяви налагането на мита за бразилската и аржентинската стомана, той премина към атака срещу Фед. Тръмп иска централната банка да се върне към поведението, което така раздразни Мантега преди десетилетие: „Федералният резерв трябва подобаващо да действа така, че страните, каквито има много, вече да не се възползват от нашия силен долар, като допълнително обезценяват валутите си. Това затруднява много нашите производители и фермери честно да изнасят своите стоки. Фед, намалете ставките и разхлабете паричната политика!”

Ако оплакванията на Мантега изглеждаха смешни в ретроспекция, последната словесна атака на Тръмп е още по-смешна. Оплакването на Мантега се появи, когато икономиката на Бразилия нарастваше на фона на високите цени на суровините (които от своя страна бяха движения от неутолимия производствен апетит на Китай). Силният бразилски реал не попречи на икономиката на страната да продължи да върви страхотно. През следващото десетилетие САЩ значително изпревариха растежа на Бразилия, въпреки стабилното укрепване на долара.

Разбира се, стойността на валутните има голямо значение за конкурентоспособността, а централните банки могат да използват лихвените проценти, за да ги манипулират. Но причинно-следствената връзка работи и в другата посока. Слабата икономика ще доведе до слаба валута и обратно. Това е историята на американския долар и бразилския реал през последното десетилетие.

Слабият долар през 2010 г. беше резултат от слабостта на американската икономика. Ниските лихви и количественото облекчаване бяха счетени за необходими, за да се стимулира икономиката и да се изчистят дълговете на страната. Дефлацията изглеждаше истински риск. По-високите ставки от Фед в този момент можеше да отслабят реала, но те също можеха да спрат икономическия растеж на САЩ, което би било много лоша новина за Бразилия.

Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Сигурен съм, че "Атора" на статията "Разбира" много и прави по 10к на месец от Форекс. Я се стегни малко пич с тези статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Независимо дали ще спечели или САЩ и Китайн ще загубят много в тази "война", то САЩ се чувстват длъжни да я водят. И двете страни са с ясната мисъл, че има много да загубят, но най-вероятно ще държат докрай. САЩ иска да продължи да бъде пълен световен доминант, а Китай иска голямо парче от баницата. Всичко това е съвсем нормално и до голяма степен се основава на законите в природата, законите на джунглата и както искате ги наречете.Даже САЩ и глобалната икономика (глобализацията) да загубят много през годините, ако победят, то ще си струва. Така разсъждават и точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Ivel
преди 4 години
Да, приемам поправката, но въпреки това беше много унизително а отстрани даже смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Проектът Южен поток беше спрян още преди Тръмп да стане президент. А в случай, че си "забравил" и това, тогава у нас управляваше правителството на Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
Ivel
преди 4 години
Моля не пропускайте и храбрата му победа над васалното българско правителство по проекта Южен поток. Да си спомним как двама кирливи американски сенатори за една нощ обърнаха каруцата. Наистина отважна и храбра победа над достоен съперник. Голям позор беше, поне да бяха изчакали няколко дена от хорски срам, да съобщят как са ги онодили. И след този случай каквото и да кажат са олекнали отвсякъде. Продажници и серсеми, знаете за кои говоря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
В кои казваш битки и войни е победил? От Сирия се оттегли позорно, оставяйки съюзниците си на произвола. В търговската война с Китай в най-добрия случай са в патова ситуация. В преговорите с Пхенян не постигна нищо. Вместо да накара Иран да отстъпи, той възобнови ядрената си програма. С Европа засега воюва само на думи. Дори строежа на един газопровод не успя да спре. Единствените му две леки победи бяха срещу Мексико и Канада, а дори и срещу тях не постигна това, което обещаваше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
lyusien
преди 4 години
Силата на долара зависи от силата на американската икономика Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
Valentin13
преди 4 години
по думите на блумбъргчетата, Тръмп едва ли разбира от нещо. обаче интересно тогава защо побеждава във всички битки и войни. отговора е - или в света няма никаква логика и всичко е невъобразим хаос, или по-вероятно блумбъргчетата, включая и васалните "инвестори" са пълни с една огромна празнота, главите им разбира се. джобовете им са пълни, защото се увеличава броя на умствено обърканите хора /резултат от медийните откачителни кампании в защита на социал-либерализма/, които им вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Светът като цяло не разбира какво се случва.Няма вече противоречие на идеологии: комунизъм/антикомунизъм.Има противоречие на процеси:- Процеса на деградация (Запада), прикрит като прогрес.- Процес на градеж (БРИКС), охулван от Запада като деградация.Ето с 3 изречения обяснено днешното съвремие към момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още