IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Желязков: При предоставянето на облачни услуги трябват високи стандарти

Две трети от малките и средни предприятия в България използват услуги на отдалечен достъп, посочи министърът

15:09 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България подкрепя развитието на пазара на доставчиците на облачни услуги в Европейския съюз. Това заяви Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на заседание на Съвета на министрите по телекомуникации в Брюксел. Една от темите на дискусиите днес беше „Европейският съюз като център за етично използване на данни“, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

"Две трети от малките и средни предприятия в България използват облачни услуги, ето защо смятаме, че предоставянето на отдалечен достъп трябва да се базира на високи стандарти за защита на личните данни, информационната сигурност и запазването на целостта на данните", добави министърът.

По думите му етичните и социални ценности и стандарти на Европейския съюз в областта на свободното движение на данни, трябва да се популяризират и в международен контекст.

Росен Желязков подчерта, че трябва да има гаранции за бизнеса и гражданите, че ще могат да упражняват контрол на данните, които споделят. Той се обяви за разширяване на обхвата на  етичните правила и по отношение на автономните интелигентни системи,  криптовалутите, фалшивите новини и алгоритмите за военни цели.

„В контекста на значението, което отдаваме на конкурентоспособността на европейската икономика, приемането на заключения на Съвета за 5G мрежите е добра основа за координирани действия за ефективното изграждане на технологии от пето поколение с акцент върху тяхната сигурност“, коментира министърът след като на заседанието бяха приети заключения относно значимостта на 5G мрежата за европейската икономика и необходимостта от смекчаване на рисковете за сигурността

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още