IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция заплаши да отговори на американските мита

Франция се е свързала с новата Европейска комисия, за да се увери, че ако има нови американски санкции, ще последва силен европейски отговор

14:35 | 03.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер заплаши с твърди ответни мерки от страна на ЕС, ако администрацията на Доналд Тръмп изпълни намерението си да обложи с мита френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара, информира БТА, позовавайки се на Франс прес и Асошиейтед прес.

Министърът посочи, че Франция се е свързала с новата Европейска комисия, за да се увери, че ако има нови американски санкции, ще последва силен европейски отговор. Той обаче призова да не се навлиза в логиката на санкциите и ответните мерки.

Льо Мер определи като неприемливи заплахите с американски санкции срещу приетия от Франция закон за облагане с данък на големите компании, предлагащи цифрови услуги.

"Планът за нови санкции срещу Франция, който би могъл да се приложи до 30 дни, е неприемлив", посочи Льо Мер пред Радио Класик. "Това не е поведение, което се очаква от Съединените щати спрямо един от основните им съюзници, Франция, и Европа като цяло", изтъкна френският министър. Той увери, че френският дигитален данък не е дискриминационен спрямо американските компании, защото е насочен също и срещу европейски и китайски компании.

Вашингтон заплаши с допълнителни мита, които могат да достигнат 100 процента за вноса на френски стоки на стойност 2,4 милиарда долара.

Франция иска да бъдат облагани дигиталните компании в страните, където те развиват дейност, като настоява за международно споразумение по този въпрос под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Още вчера, преди Вашингтон да обяви намерението си да наложи нови мита за френски стоки заради дигиталния данък, Брюно Льо Мер предупреди, че Франция никога няма да се откаже от облагането на технологичните гиганти.

Днес той изтъкна, че се чака отговорът на САЩ дали приемат или не предложението за международно облагане на цифровите дейности, обсъждано с ОИСР.

"Ако кажат да, няма трудности, всички проблеми са решени", обеща Льо Мер.

"Ако кажат не, това означава, че не спазват ангажимента, поет в края на август от президентите на двете страни (на срещата на Г-7 в Биариц - бел. р.) за намиране на международно решение", допълни френският министър.

Френският дигитален данък облага дигиталните гиганти с 3 процента от оборота им във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
national power
преди 4 години
Бае Тръмпето бъзика баба си по пъпа и дядо си по рун...равия саксофон.Макрая ще успее да обедини целият свят срещу себе си и амеиканците ще бъдат изритани навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още