IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да преобърне политическите устои на най-силната икономика в света

Киев успя да попадне против волята си в битката между демократите и Доналд Тръмп

20:00 | 03.12.19 г. 2
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски и американският държавен глава Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и американският държавен глава Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Украйна бе въвлечена против волята си в политическите борби във Вашингтон между американския президент Доналд Тръмп и демократите в Конгреса, които могат да повдигнат официални обвинения за импийчмънт срещу него до седмици.

Демократите започнаха през септември разследване във връзка с обвинения, че Тръмп е злоупотребил с правомощията си, за да окаже натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент Джо Байдън, който е възможен негов съперник на президентските избори през 2020 г.

Тръмп нарича разследването партиен "лов на вещици", и нито той, нито адвокатите му са съгласни да участват в процеса по изслушванията утре. 

Какво иска Тръмп от Украйна?

В телефонен разговор на 25 юли Тръмп упражнил натиск върху Зеленски да разследва твърденията, че Байдън по време на мандата си е притискал украинските власти да уволнят висш прокурор, за да прекратят разследване, което можело да уличи сина му Хънтър.

Зеленски се съгласил да направи това, според непълен запис, разпространен от Белия дом.

В същия телефонен разговор Тръмп лансирал конспиративна теория, че сървърът, хакнал компютъра на Националния комитет на Демократическата партия, е бил в Украйна.

Демократите разследват също дали Тръмп е злоупотребил с правомощията си, като временно е задържал 391 млн. долара военна помощ за Украйна, за да притисне Зеленски. Тръмп отрича да е направил това.

Как реагира Украйна?

Зеленски отрича да е бил притискан от Тръмп и казва, че по време на телефонния разговор не е знаел, че помощта е замразена.

Канцеларията на Зеленски продължава да твърди, че не иска да взима страна или да се намесва в президентските избори в САЩ догодина.

Украйна е напълно наясно, че зависи от двупартийната подкрепа, както и от военната помощ на Вашингтон в борбата си срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион Донбас в конфликт, отнел живота на повече от 13 000 души.

Постоянно питан за разследването за импийчмънт от журналистите, Зеленски каза миналия месец, че на украинците им е дошло до гуша от този въпрос.

В интервю Зеленски отрече да е говорил с Тръмп за "услуга срещу услуга".

"Не искам (в Украйна) да изглеждаме като просяци. Трябва обаче да разберете. Във война сме. Ако сте наш стратегически партньор, не можете просто да блокирате нещо за нас", бе цитиран да казва украинският президент от сп."Тайм".

Какви са обвиненията срещу Байдън?

Според своята собствена версия Джо Байдън притиснал украинските власти да уволнят генералния прокурор Виктор Шокин през 2016 г., като заплашил да задържи 1 милиарда долара кредитни гаранции, ако Киев не се съгласи.

Личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани предположи, че Байдън е направил това, защото Шокин е разследвал дейността на сина му Хънтър, който е бил член на управителния съвет на украинската газова компания "Бурисма".

Тръмп и сътрудниците му не представиха доказателства за корупция от страна на Байдън баща и син в Украйна. Хънтър Байдън отрича да е извършил нещо нередно по време на работата си за "Бурисма". Джо Байдън отрича да се е опитвал да защити сина си и заявява, че натиск за уволнението на Шокин е упражняван по това време най-вече от европейските правителства заради опасения за корупция.

До къде стигнаха разследванията в Украйна?

След като Зеленски встъпи в длъжност тази година, новият генерален прокурор започна задълбочена проверка на криминалните дела.

Тринайсет от тях се отнасят до основателя на "Бурисма" Микола Злочевски, бивш министър и мултимилионер.

Подозренията са за данъчни измами, пране на пари и лицензи, издавани на "Бурисма" по времето, когато Злочевски е бил член на правителството. Злочевски не пожела да коментира това и украинските власти дори не знаят къде се намира той в момента.

Прокурорът заяви през октомври, че не разполага с каквито и да било доказателства за злоупотреби от страна на Хънтър Байдън, който е бил в управителния съвет на "Бурисма" от 2014 до 2019 г.

Какво казва още лагерът на Тръмп за Украйна?

Джулиани твърди, че някои представители на украинските власти са били в заговор да помогнат на съперничката на Тръмп от Демократическата партия Хилари Клинтън през 2016 г. чрез изтичане на информация, злепоставяща тогавашния ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт.

Манафорт, които е дългогодишен политически консултант на републиканците, сега излежава присъда, след като бе признат за виновен по обвенения в измами и лъжливи свидетелски показания. Той е работил в Украйна за бившия проруски президент Виктор Янукович.

Джулиани и други съюзници на Тръмп казват, че украинците са измислили фалшиви преводи на милиони долари, т. нар. "черна каса", за Манафорт от сътрудници на Янукович.

Наред с това някои десни сайтове твърдят, че компанията за киберсигурност "Краудстрайк" (CrowdStrike) лъжливо е обвинила Русия за хакването на компютри на организации, свързани с Демократическата партия, и е скрила хакнатите сървъри в Украйна, в рамките на акция за прикриване на следите. "Краудстрайк" отрича това.

Тръмп споменал тази теория в разговора си със Зеленски.

Какво друго е направил Джулиани в Украйна?

Бивши и настоящи представители на правителството на САЩ свидетелстваха, че Джулиани е водил външна политика в сянка по отношение на Украйна и има водеща роля в опитите да бъде принуден Зеленски да обяви разследвания срещу "Бурисма" и предполагаемата украинска намеса в изборите в Съединените щати през 2016 г.

Кореспонденцията между Джулиани и американски дипломати показва, че върху Зеленски е бил оказван натиск. Постоянният представител на САЩ в Европейския съюз Гордън Сандланд свидетелства, че Тръмп до голяма степен е поверил политиката към Украйна на Джулиани.

Джулиани казва, че се е срещал с настоящи и бивши украински прокурори в рамките на своето разследване срещу Байдън баща и син и на изборите през 2016 г., но омаловажи ролята си на свързващо звено между американски дипломати и представители на украинските власти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Малко сензации за заспалите журнал.я от Инвестеро!https://news.mail.ru/economics/39723879/?social=fb&fbclid=IwAR2l_LdsRlEhhugLIqlLhNWwBb109AJoStDYM-xQNBruOpwoRDWfH7XWXhc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Малко сензации за заспалите *** от Инвестеро!https://news.mail.ru/economics/39723879/?social=fb&fbclid=IwAR2l_LdsRlEhhugLIqlLhNWwBb109AJoStDYM-xQNBruOpwoRDWfH7XWXhc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още