IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не успя да се договори за минимална пенсия от 2020 г.

Скандал по време на вота отложи решението за сряда

21:22 | 03.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Снимка: БТА

Парламентът не успя да гласува минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от догодина да бъде 250 лв. поради избухналия по време на вота скандал. Текстът остана за утре. 

При започнала вече процедура по гласуване на постъпилите предложения от БСП поискаха поименен вот, което не бе допуснато от председателстващия заседанието Емил Христов. След последвалите спорове, в които се включиха и от "Атака", в крайна смета той обяви край на днешния пленарен ден.

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв.

На дебатите присъства новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Десислав Чуколов /"Атака"/припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. Подкрепете сега тя да стане 300 лв., призова ги той.

"Воля" също са за 300 лв. пенсия.

БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли - 300 лв.

ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

Окончателно парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да е 610 лв. За регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той ще е 420 лв.

Остава непроменен максималният размер на осигурителния доход от 3000 лв.

Утре предстои парламентът да гласува и размера на паричните обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Много се е уяла соросоидката, защитничката на всяка цена на ромите, а сега на джендърското образование и възпитание на децата.СИЧКИ от сегашното управление по матрица са такива - уяли се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още