IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 20% от хората с достъп до интернет в България пазаруват онлайн

Клиентите все по-често подреждат продуктите в дадена категория по рейтинг, а не по цена, посочи Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMAG за България

14:00 | 04.12.19 г. 2
Само 20% от хората с достъп до интернет в България пазаруват онлайн

Малко под 41 млн. лева е стойността на поръчаните продукти в рамките на Черния петък от сайта за електронна търговия eMAG. Повече за компанията и развитието на електронната търговия в България информира Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMAG за България, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Кунторов определи eMAG като пионер по отношение на Черния петък. Той отбеляза, че данните от деня тази година се равняват на тези, които компанията отчита през един средностатистически месец.

„Ръстът на поръчките на годишна база през тазгодишния Черен петък е 9%, този на трафика е 11%“, пресметна той и посочи, че най-продавани като бройки са детските играчки, докато като стойност обичайно водещи са телефоните, телевизорите и техниката като цяло. Той добави, че стоките за дома се радват на все по-засилен интерес.

По думите на маркетплейс директора на eMAG в нашата страна  онлайн потребителите в България се учат как да купуват – гледат ревютата на продукта, коментарите.

"Клиентите все по-често подреждат продуктите в дадена категория по рейтинг, когато ги разглеждат, а не по цена", каза Кунторов.

Според него обаче пазарът в нашата страна не следва особено световните тенденции заради все още малкия брой хора, пазаруващи онлайн.

Валентин Кунторов изрази мнение, че е озадачаващо, че само 20% от хората с достъп до интернет пазаруват онлайн. 

„Като достъп до интернет сме на едно от първите места, но като онлайн пазаруване с Румъния сме на последните места в Европа“, напомни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
Само 20% от хората с достъп до интернет в България пазаруват онлайн---И защо да е учудващо ? Как да купуваш "он лайн" от кауфланд, да речем? няма да ли ти е по-удобно и по-евтино да отидаш сам? Онлайн се пазаруват предимно елетроника , техника, по-рядко дрехи и обувко защото все пак, те трябва да се премерят.Глупаво е да се прави някаква елементарна линейна връзка между количеството ползващи интерент и % от тях, които купуват през интернет.Клиентите все по-често подреждат продуктите в дадена категория по рейтинг, а не по цена--- Не вярвам в това, че е истина! Просто е "удобна истина", която цели - точно така да бъде ... ама в действителност, първата работа, след като си филтрирал по характеристики, накрая да ги подредиш "по-цена", започвайки естествено от най-малката! Че ти ако не видиш "най-евтиното" дали си струва, дали ти пасва - значи си тотален ***, безмозъчен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Онлайн търговията не е само емаг, както опитва да намекне въпросният господин. А това, че сме на последно място не е толкова лошо. Значи, в електронната търговия все още има силен потенциал за растеж. Само не трябва да се допуска един или няколко големи търговци да я монополизират, както се случи в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още