IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И през 2020 г. обезщетението за майчинство замръзва на 380 лв.

Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли догодина, решиха окончателно депутатите

11:51 | 04.12.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И през 2020 г. година за трета поредна година размерът на обезщетението за майчинство остава замразен на 380 лв. Минималната пенсия става 25 лева от 1 юли 2020 година. Това приеха финално депутатите с приети текстове от Законо за бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Парламентът окончатело прие от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. В последна сметка това беше финално записано в Закона за бюджета на ДОО. Считано от 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв. 

Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. претърпя промяна между двете четения на законопроекта. Първоначално управляващите предлагаха то да е в размер на 234 лв. Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в 250 лв. и предложението им бе подкрепено от пленарна зала. 

От БСП поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв. Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени. ДПС също бяха направили предложение пенсията да бъде 250 лв. от 1 януари 2020 г., а не от 1 юли, както предлагат управляващите, но и тяхното предложение бе отхвърлено. 

Финалното решение депутатите взеха тази сутрин, след като снощи заседанието бе принудително прекратено заради скандал между народните представители. Чуха се крясъци и обидни реплики между депутати непосредствено преди да се гласува окончателният размер на минималната пенсия.А поводът за скандала беше дали вотът за пенсиите да бъде поименен. В крайна сметка заседанието беше прекратено без да се приеме размерът на минималната пенсия. По-рано не се прие и искането на БСП за преизчисление на всички пенсии, което би струвало допълнителни 1,7 млрд. лева.

За трета поредна година обезщетението за майчинство остава замразено на 380 лева, записаха депутатите в закона за бюджета на ДОО.

Въпреки че дебатите по този текст от закона продължиха над час и изказванията бяха само от страна на левицата. Отношение взе и новоизбраният социален министър Деница Сачева, като от него стана ясно, че правителството няма никакви планове за повишаване на това обезщетение за отглеждане на дете през втората година от майчинството не само догодина, но и до края на мандата.

От БСП предложиха майките да вземат по 650 лева, а от партия „Воля“ предложиха сумата да е 610 лева, колкото е минималната работна заплата за догодина.

Депутатът от левицата Георги Гьоков обяви, че замразяването на обезщетението за поредна гдина е цинично. Как се отглежда дете с 380 лева при праг на бедност 363 лева, попита той. И заяви, че управляващите показват пълно непознаване на процесите на пазара на труда. Предложете атрактивни възможности за майките, за да се връщат на пазара на труда, а не водете санкционна политика, призова той.

С това замразяване на обезщетението се орязват осигурителни права до безумно ниски нива, казаха още от левицата.

Драгомир Стойнев, който също взе думата по темата, отбеляза, че демографският проблем е част от националната сигурност.И когато един човек се е осигурявал, е нормално и държавата да отговоли подобаващо към коректните за осигурителната система. Не е голям проблем на бюджета да осигури допълнителните средства за гледане на дете през втората година, каза той  и повтори, че левицата настоява обезщетението да се обвърже с ръста на минималната работна заплата. Не разбирам защо се инатим за тези допълнителни пари, попита той, обръщайки се към управляващите. Проблемът е, че нищо не предлагате за справянето с демографската криза, става въпрос за бъдещето на страната, каза още Стойнев.

Показвате нежелание и липса на заинтересованост, както и отказ от справяне с тези тежки въпроси като средствата за отглеждане на малки деца, посочи Весела Лечева и призова новият социален министър да вземе отношение.

Валери Жаблянов посочи, че водената политика е унаследена инерция от ранните времена, когато се формираха принципите на социалната политика, когато се смяташе, че ще коригира със социални плащания недостатъците на пазара. С инерционни финансови параметри трудно може да се компенсират пазарните нужди, трябва да се преосмисли философията, посочи той от трибуната на Народното събрание.

Колегата им от левицата Надя Клисурска каза, че през следващата година 12 хиляди майки ще получават по 380 лева за отглеждане на дете. Вече шест години обезщетението е замразено, само през 2017 г. беше увеличено с 40 лева. За трета поредна година майките ще получават по 380 лева, каза Клисурска и отново напомня, че това е обезщетение, а не социална помощ и е редно при настъпване на осигурителния риск майчинство, майката да получи адекватно обезщетение, което следва да е заместващ доход.

Геноцид се нарича това, коментира от трибуната Кристина Сидерова от левицата.

Единственият, освен социалния министър, който взе отношение по темата за майчинските от страна на управляващите, бе  народният представител от ГЕРБ Румен Генов. Той акцентира, че в България отпускът за майчинство е най-дълъг и целта на управляващите е да връщат майките по-бързо на трудовия пазар.

Новоизбраният министър на трудаа и социалната политика Деница Сачева направи изказване по темата, провокирана от депутати от левицата. Акцент в него беше, че правителството има цялостна програма за подкрепа на младите семейства, дават се пари за разкриване на нови детски градини и майките трябва да се връщат на пазара на труда по-бързо.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
brutalityx
преди 4 години
Извод: Дайте ни децата си ние да ги научим как да ни бъдат роби като родителите си, докато родителите робуват. Та как протича животът на трудовака-роб: родилно(плаща се)->ясла(плаща се)->детска градина(плаща се)->предучилищна(уж без пари, но се плаща занималнята)->училище(уж безплатно, ама учебници, пособия, екскурзии, частни уроци)->университет(опция, плаща се)->бачкай до откат за богатите(скубят те - виж по-долу)->пенсия(мизерна, колкото да не умреш, но да има да даваш за лекарства)->гробища(плаща се - погребална агенция, поп, наем за гроб).А докато работиш, плащаш: осигуровки, данъци, акцизи, винетки, лекари, лекарства (нищо, че уж си осигурен).Така, да видим сега КОЙ е държавата... Не са ли гражданите? Явно не. След като цял живот ни скубят и робуваме... на кого? А реват за турския десятък - султанът бил изедник - хахахаха.Ето това, дами и господа, е съвременната демокрация - само си мислите, че сте своботни - е не сте! Зависими сте от тази дума с имагинерно значение "Държавата" и й се подчинявате безпрекословно, плюете я и т.н. но същевременно я подкрепяте с две ръце, защото избирате ония 240 тупана, които след това се гаврят с вас. Емииии хак да ви е!А това, че нямалко нищо по-добро от демокрацията, е мантра на тези, които ви управляват, без да имат право на това - всъщност вие сами сте си навели ниско глава и сте си подали и вимето, и *** си - кой каквото иска да прави с тях.Мислете с главите си, не със задните си части!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Росе, само ти ли не разбра че самолетите не са стари, а още не произведени? Забрави ли кои ревяха най-много че България е останала без самолети? Да ти напомня че е един от тях в момента е Президент. За строителните обекти си права. Но махалото винаги отива на другата страна. След няколко години отново няма да има нито строителни обекти, нито пари за раздаване. Надявам се че тогава ще бъдеш щастлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 4 години
ако някой може да ми покаже връзка между нивото на детските и раждаемоста ще спечели нобелова награда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
телец
преди 4 години
Не мога да живея с 400 лв. пенсия! За по лекари ли, за храна ли? На това отгоре медицината е съмнително нещо за здравето, а лекарите вземат десетки хиляди левове, без реално да има сериозна помощ от тях!? Вземете от лекарите, защото вземат огромни пари за несвършена работа! Да не говорим за други нужди!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Още по-просто казано, трябват стари самолети на тази държава с огромни пари, занесени на куп в САШ, трябват пари за раздаване еднолично от джипа на премиера, за строителни обекти, на които започва веднага ремонт и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
i_hristov
преди 4 години
Казано по-просто: Пенсионери трябват на тая страна, не деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още