IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нона Караджова: САЩ и Китай демотивират ЕС в борбата с климатичните промени

Дори европейските страни да изпълнят в пълен мащаб всички предвидени програми, това ще има минимален ефект, каза бившият екоминистър

14:31 | 04.12.19 г.
Нона Караджова: САЩ и Китай демотивират ЕС в борбата с климатичните промени

На световно ниво учените спорят дали климатичните промени са основно в резултат от човешката дейност. Учените към конвенцията за климата твърдят, че над 50% от проблемите са от човешка дейност. При всички положения 90% от мерките за борбата с климатичните промени са абсолютно смислени, защото са за по-чист въздух и по-добра околна среда. Това смята Нона Караджова, бивш министър на околната среда, която коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че конвенционалният автомобилен транспорт е един от основните източници на замърсяване на въздуха в световен мащаб.

"Замърсяването на въздуха и околната среда е пряко свързано с човешката дейност, но за климатичните промени няма доказана на 100% връзка с човешката дейност. Но климатичните изменения са факт и ние трябва да се подготвим", съветва тя.

Караджова посочи, че най-големите замърсители с парникови газове САЩ и Китай не участват в Конференцията на ООН по изменението на климата. Според нея това означава, че те няма да участват във финансиране за преодоляване на проблемите. “Това демотивира европейските страни, тъй като техният принос за парниковите газове в световен мащаб е 9%", каза Нона Караджова.

По думите ѝ дори европейските страни да изпълнят в пълен мащаб всички предвидени програми, ще има минимален ефект.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 4 години
Най-после някой да каже истината.Към САЩ и Китай може да добавим Индия, Индонезия, харабите и още много други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още