Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар в София: Край на еуфорията

Очаква се населението на столицата да започне да намалява, а това ще свие фундаменталното търсене на имоти, смятат специалисти

   1| 2| 3    
0
 
2
 
23
Mit1 до: Hristo777
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Много е важно тук да се отбележи, че има страшно много емигрирали българи, които купуват жилища / земя в и около София и ги държат празни по една или друга причина. Това влияе много на пазара и обяснява до голяма степен показателя празни жилища.
0
 
0
 
22
Hristo777 до: Hristo777
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
*бремето, разбира се :)
2
 
4
 
21
Hristo777 до: Веск
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Социалното не/равенство, за което говориш, е далеч по-дисбалансирано в развитите икономики отколкото в България. Тук все още има да се изплаща бременото на комунизма и за съжаление няма да се изплати скоро, а имайки предвид и управлението ни - възможно е да продължи по-дълго от очакваното.

"Така у нас имоти стоят незаети, просто са налети едни пари и нищо" - имаш над 50 млрд на депозити, които пак не вършат нищо. Това, че инвестиционната култура на хората не се простира по-далеч от депозит или имот не означава, че пазарът на имоти е надценен и ще се срине - точно обратното, хората ще продължават да си държат парите в тухли, защото не знаят какво друго да ги правят, апартаменти ще продължават да стоят празни, и не, това няма да доведе до срив на пазара, това е част от пазара.

Това, че има "бедни" не означава, че има хиляди хора в София, чиито доходи растат, хора се събират, женят, развиват професионално. Говорим за цените на имотите в София. Не изпадай в генерално бръщолевене кой колко е беден в някой край на България спрямо цените на имотите в София. Касиер в Лидл взема 1500 лв, 1К евро на кв е напълно поносима и достъпна цена за много хора. Ако смяташ, че някъде в ЕС има по-достъпни жилища - не, няма!

"Заплатите са формирани неправилно" - тук първо се смях, после те съжалих, после съжалих себе си, че живея в 21 век в страна от ЕС и хората, които пишат във финансови форуми не разбират какво означава ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.
0
 
2
 
20
Mit1 до: Веск
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Факт е, че има големи диспропорции най-богати и най-бедни. Но като вземеш цеганите и пенсионерите като най-бедни групи, тогава изобщо не е странно. Нищо против нямам пенсионерите, но такова е положението. Те са голям проценти и силно влизат в статистиката. Точно поради тези две групи население е добре да имаме много нисък държавен дълг. Тези групи тежат достатъчно много на икономиката и затова дългове не трябва да ни тежат допълнително.

Относно дисбалансите на населението по области - ОК, вероятно е така, но аз не виждам това да е огромен проблем. В много държави има неравномерно разпределено население по области. По-скоро проблем е ако има много емиграция на млади и качествени кадри и ниска раждаемост на българи, които могат да допринесат с качествена работна ръка.
0
 
6
 
19
Веск до: Hristo777
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
По коефициента на социално неравенство България е водеща в Европа. Говорим за нива 8 пъти. 20 процента най-богати имат 8 пъти повече доход от 20 процента най-бедни. В някои европейски държави коефициента е 3.5, а у нас е 8. Масово хора нямат пари за храна, отопление и лекарства - какви имоти. Незаетите имоти даже в София, Пловдив, Варна са 20 до 30 проценти. В по-малките областни центрове вече из крайните квартали имаме 50 процента и нагоре незаети жилища, а отделно много са заети от 1 до двама пенсионери. Данъците на имотите са ниски. Има държави дето данъка за един апартамент е една заплата. Така у нас имоти стоят незаети, просто са налети едни пари и нищо. Отделно заплатите са формирани неправилно. За еднакъв труд и образование имаме пъти разлика. Средна заплата е грозна статистика. Един с голяма заплатаправи 3 семейства бедни - ама средната заплата си е средна. Просто си нямаш на идея каква е разруха в провинцията и как 2/3 от общините ги издържа софийската икономика и ЕС. Ама ЕС няма да дава вечно. След като София започне да издържа към 200 общини сама ще разбереш какво са дисбаланси. Не искам да пълня форума с още доказателства. Само застаряването ще добавя. След 15години повечето областни центрове ще са с население половината от това при соца, но със същия и по-голям брой жилища. Герб много ви промиха мозъците, *** с ***. Мислете бе. Трудно е ама мислете.
3
 
4
 
18
Hristo777 до: Веск
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Брех, кои точно диспаланси у нас са огромни, може ли да посочиш няколко конкретни, че нещо ти бяга материята много.
Цените на имотите за хора на заплата са най-достъпни за целия ЕС - две-три цифри само трябва да провериш, няма да ти правя услуга.

Има много надценени имоти, които си отлежават на пазара, има коптори, които никога няма да бъдат продадени, има много лакоми наследници, но това няма нищо общо с балон, -40% и тн тъпотии. По-евтино ще ви стане само, когато си качите доходите, баламурници такива. А това става по стандартния начин - учите, развивате се, растете в позиция, отговорности и тн. Отнема време и иска да усилия, не става лесно. Но пък надеждата за пукане на балон може би ви е по-лесният вариант "да ви стане" евтино. Успех в чакането
2
 
3
 
17
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Добро утро свахо. Отдавна ги говоря тея:
Раждаемостта вече пада на нива 1/3 от тези на соца, не 1/2, а 1/3.
Преди 10 години бяхме с над половин милион повече, а и оптимизма при Стаишев беше невероятен. Боювците плашат хората. Заеми - дрън, дрън. Американската валута е водещата и сега в САЩ лихвите са по-високи вече от при нас. Да не би лева да е по-стабилен от долара? Замислете се. Лихвите ще се вдигнат. Сега МФ формира бюджет от инфлация. МФ знае ,ще цените ще растат, знае, че ще събере повече и съответни харчи повече, а вас дебилините залъгва с растеж. Застаряване на населението, обезбългаряване и ромлянизация. Кой да купува. С какво. Преди 10 години продаваха земя за имоти в София, земята вече е продадена. Цените на имотите като цяло в света са високи за хора на заплата ама то у нас е и кошмар - градската среда в джънгла. мръсно, тясно, шумни, гнусни, фунти и т.н. За кво да даваме пари. Така наречената провинция е на командно дишане от еврофондове, проекти и бюджет. Това не е нормално. Нямаме никаква реална икономика, нямаме и цифрова. Изостанали сме и ще си платим с криза, защото дисбалансите са огромни у нас. А да видим. Може пък да съм в грешка. Ама да има у САЩ лихва по-висока от Бг - не знам как БНБ наби ФЕД. Хахахахаха.
1
 
3
 
16
Mit1 до: Hristo777
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Много добре описано, но даже и така да е като цяло, то никой не е казал, че точно тук или точно тези хора са такива. Може и да са точно такива, но може и са някъде по средата на това, което описа и друг тип. Аз, не искам да атакувам този или онзи или да слагам етикети.

В предния си коментар по-скоро исках да отбележа, че ако тези хора не са такива, то нека не се оприличават в такива с своите едни и същи писания, под различни статии. Най-малкото не е конструктивно.
7
 
4
 
15
Hristo777 до: Mit1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
е, добро утро. По форумите е пълно с мрънкалници, на които им е скъпо. И тъй като им е скъпо, акълът им стига единствено да си мислят за балони, мафия и прочие неща, които да оправдаят собствената им мизерия, в общия случай продукт на мързел и некадърност. Стоят и прелистват по цял ден в имот.бг всичко до 45К евро, в мобилето гледат стари печки за 3-4К и цъкат с език против всички иззедници, кото *** тази държава :) И пишат коментари по форуми и статии, разбира се. Там има много съмишленици
6
 
4
 
14
Mit1 до: Yanis83
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Добре, аз пък ясно те разбрах. А, ти четеш ли какво пише в статията? Какво против имаш хората, които имат СРЕДНО 85% самоучастие и са между 30 и 40 годишни и искат да се преместят от панелка в ново строителство с по-качествена локация и други екстри като подземно парко място, по-добра комуникативност и т.н.?

В част от коментарите тук има белег на някаква завист от хората, които не могат да си позволят нещо повече (или по-скоро ги е страх) и се правят на остроумни и предвидливи.