IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква неизпълнение на приходната част на бюджета за 2019 г.

През тази година в хазната ще постъпят с 53,8 млн. лева по-малко, като неизпълнението ще е с 0,2%, пресметна министърът на финансите

17:08 | 04.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет за 2019 г. да постъпят с 53,8 млн. лева по-малко или неизпълнение с 0,2%, каза министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА, по време на дебатите по рамката на държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Той обаче увери, че текущата статистика за изпълнение на бюджета дава определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета.

Горанов посочи, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин и очаква да бъде наваксано неизпълнението от тази година.

“Преизпълнение на приходите няма, има изпълнение на приходите, коментира министърът по повод аргументите на БСП за по-голяма разходна част за догодина.  – Всички предложения, които сте направили водят по наши оценки – може да бъркаме, но все пак в Министерство на финансите работят по-добри експерти отколкото в различни партийни централи - до 4,5 млрд. лв. дефицит спрямо консолидираната фискална програма.”

По думите му 4,5 млрд. лева е разминаването между приходите и разходите, ако всички предложения на левицата бъдат инкорпорирани в член първи на бюджета.

Румен Гечев ("БСП за България") поиска министърът да обясни защо БВП расте с по около милиард и половина повече от прогнозата, а бюджетните приходи са същите или намаляват.

“Второ – излиза една голяма лъжа, какви са тези фискални резерви, които растат, откъде идват, попита той и препоръча министрите да не правят оценки за партийни централи, защото “в партийни централи има доктори, има професори от БАН, а те разбират повече от вашите експерти”.

Владислав Горанов го репликира, че не приема Министерството на финансите да бъде асоциирано с думата "лъжа". Той посочи, че е представил държавна финансова статистика, която се извършва не само от неговото ведомство, но и от НСИ.

Преди това от левицата развиха предложенията си за промени в приходната и разходната част. “БСП прави предложения за реформи през бюджета”, заяви Димитър Данчев от групата на социалистите, а Румен Гечев беше категоричен, че в ГЕРБ нямат бюджетна политика.

“Има бюджет, има изразен счетоводен подход, но политика няма, смята зам-.председателят на бюджетната парламентарна комисия, като напомни, че БСП предлага алтернатива. – Няма страна, която да е станала развита, без прогресивно данъчно облагане.”

Според Гечев няма никакви политически вътрешни или външни причини, които да задължават България да поддържа еднаква ставка на ДДС за всички стоки и услуги, с изключение на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Споко, я какво ги вършат САЩ, цитатче:"...На челно място са САЩ. Бюджетният дефицит на САЩ за 2019 г. достигна 1 трилион долара, най-висок за последните 7 години. От тази дупка излизане няма.За първи път Белият дом призна също, че за последните 20 години са похарчили над 6,5 трилиона долара за да убият няколко милиона души по света. Според конституцията, САЩ могат да водят война само с решение на Конгреса.Въпросът е на кого Конгресът на САЩ е обявил война след 2001 г. Отговорът е Конгресът на САЩ не е обявил война след 2001 г. на никой. Тогава, на какво основание тези 6,5 трилиона долара са похарчени от хазната на САЩ и от празните джобове на 300 милиона американци. Отговорът е без основание, според закона на глобалния бандит. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още