IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов: „Турски поток“ не предлага енергийна диверсификация на България

Срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов е политическото събитие на 2019 г. за България, смята основателят на Евро-атлантическия Център за сигурност

21:55 | 04.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По думите на Цветанов стратегическата рамка между двете страни дава един много ясен 10-годишен хоризонт за отношенията помежду им. Той изтъкна като положителен факт осъзнатостта на България относно промяната на баланса в Черноморския регион.

„Доминиращата роля на Русия се увеличава с всяка изминала година. Нарушаването на международното право с анексирането на Крим показа, че Русия е безапелационна“, коментира още Цветанов нарастващото руско влияние.

Той обърна внимание и на отношенията между Вашингтон и София в сферата на енергетиката. Той подчерта, че според стратегическата рамка се изисква отпадане на монополните състояния у нас, установени от чужди страни и на национално ниво.

Според Цветанов възможност за реална газова диверсификация на България ще даде изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис и интерконекторната връзка между Гърция и България.

"Проектът „Турски поток“ обаче не отговаря на поетите ангажименти от страна на България за реално разнообразяване на газовите доставки", посочи гостът.

„Не можем да говорим, че Турски поток дава отговор на всички въпроси, които са свързани с диверсификацията у нас“, добави още той.

Цветанов коментира и възможността ядрената енергетика да стане привлекателна за американските инвеститори. Той отбеляза, че по отношение на проекта АЕЦ „Белене“ българското правителство не трябва да прави отстъпление от решението си да търси потенциални инвеститори за изграждането на централата без държавни гаранции, продавайки произведения ток на пазарни цени.

По думите му настоящото политическо статукво у нас трудно може да бъде разклатено. Въпреки това той не изключи възможността определени провокативни действия да предизвикат напрежение.

Повече от коментара на Цветан Цветанов вижте във видеоматериала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Цецо Мaймyната започна и от енергетика ли да разбира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още