IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемата енергия не може да компенсира нарастващата нужда от изкопаеми горива

Ръстът в потреблението на природния газ ще бъде основният трамплин за изкопаемите горива през 2020 г .

22:15 | 04.12.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според актуалните прогнози соларната и вятърната енергия ще представляват две трети от новия капацитет за производство на енергия през 2020 г., съобщава Oilprice.

Експертите от The Economist Intelligence Unit (EIU) обаче смятат, че през следващата година потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници, с изключение на хидроенергията, ще нарасне с 14%, докато енергията, генерирана от петрол, ще се повиши само с 1%.

„Глобалното снабдяване с енергия все още е доста далеч от декарбонизацията“, смята Питър Кирнан, главен енергиен анализатор в EIU. „Светът все още ще разчита главно на изкопаемите горива през 2020 г., като нарастващата употреба на природен газ и петрол ще компенсират лекия спад при въглищата“, добавя той.

Природният газ ще доведе до растеж сред изкопаемите горива е размер на 2,6%, се посочва в доклада. Този растеж ще постави изкопаемите горива както пред хидроенергията, така и пред ядренат. Очаква се консумацията на въглища леко да намалее през 2020 г.

Проучването подчертава, че Парижкото споразумение за изменение на климата ще използва 2020 г. като базова година, спрямо която ще бъдат измерени целите за 2030 г. Експертите обаче прогнозират, че тези цели вероятно ще бъдат пропуснати, особено ако САЩ продължат със своя план за излизане от споразумението.

„Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори на 3 ноември 2020 г., това излизане (от Парижкото споразумение) ще влезе в сила на следващия ден. Това ще направи развиващите се страни по-малко склонни да жертват икономическия си растеж, за да намалят емисиите “, предупреждава докладът.

Проучването е предшествано от това на Организацията на обединените нации (ООН), публикувано в края на ноември, в което се посочва, че страните не правят достатъчно, за да попречат на температурата на планетата да се повиши до почти катастрофални нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
ВЕИ (без водата) ще (евентуално) отбележи голям ръст, ама от жалка база - реално (в абсолютни стойности) ръстът при газчицата ще е по-голямо. Водноелектрическата енергия почти е изчерпана като потенциал, освен ако не намерят начин да ловят дъждовните капчички от въздухът.Бих предложил политиците - фенове на екоталибанството да започнат да произвеждат енергия от изходящите си газове, ама то и това е неекологическо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още