IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо размерът на минималната пенсия скара депутатите?

Допълнителните пари за увеличението на минималната пенсия, които са 80 млн. лв., ги няма в бюджета, каза Хасан Адемов от ДПС

09:27 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Днес депутатите трябва да гласуват финално Бюджет 2020 на второ четене. В него са заложени 10% увеличение на заплатата в администрацията, 17% повече за учителите и 15% за социалните работници. Вчера размерът на минималната пенсия скара депутатите и се разразиха скандали в пленарната зала при второ четене на бюджета на Държавнтото обществено осигуряване.

Справедливо ли е разчетен бюджетът коментираха впо bTV депутатите Надя Клисурска от БСП, Александър Иванов от ГЕРБ, Хасан Адемов от ДПС и Александър Сиди от „Обединени патриоти”

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че за по-малко от три години минималната пенсия се е увеличила с над 50%. Той уточни, че през 2017 г. възнаграждението е било 160 лв., а това лято ще стане 250 лв. „ГЕРБ и „Обединени патриоти” започват да връщат доверието в пенсионната система, защото тя беше загубена за доста поколения. През 1997 г. пенсията беше 3 долара”, допълни народният представител.

Хасан Адемов защити позицията, че сумата за минимална пенсия не трябва да се вдига механично. По думите му скандалът от вчера е бил предизвикан, защото размерът на сумата е политическо решение, което не е съобразено с редица фактори. 

„Това увеличение, което се предлага от 250 лв. струва допълнително на бюджета 80 млн. лв. Безпрецедентно е това, което решиха управляващите, защото тези пари ги няма в бюджета”, каза депутатът от ДПС.

„Сигурен съм, че до края на мандата ще направим минималната пенсия 300 лв., онази заветна сума, която беше в основата на нашата кампания. Факт е, че над 50% се увеличи сумата за 2 години и половина – това е сериозна заслуга”, коментира Сиди.

Надя Клисурска посочи, че трябва всички пенсии да бъдат преизчислени, защото разликата в сумите, които получават старите и новите пенсионери е твърде голяма. „Старите пенсии далеч изостават зад новите. Нашето предложение за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. е много по-справедливо, отколкото заложеното в Кодекса за социално подпомагане”, заяви тя.

Депутатът от БСП допълни, че в управленската програма на ГЕРБ е заложено преизчисление на пенсиите и очакват управляващата партия да изпълни обещанието, дадено към избирателите.

„Не одобряваме подходът да се увеличават с по малко пари пенсиите от 1 юли. Нашето предложение беше те да бъдат преизчислени. Къде са парите от Сребърния фонд? Един възрастен човек разполага с 8 лв. и 33 ст. на ден. Очевидно имаме различно разбиране за това какво отношение трябва да имаме към пенсионерите”, контрира Дора Янкова, депутат от "БСП за България" по Нова телевизия.

Според нея растежът на минималната пенсия е добър. „Даваме си сметка, че парите са недостатъчни, но се работи по въпроса с малки крачки. Нека не забравяме къде сме били и къде сме сега”, каза депутатът от ГЕРБ Мария Илиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още